Incontinentiemateriaal van TENA

Wanneer u nog niet zo lang te maken heeft met incontinentie kan het even zoeken zijn naar het juiste TENA incontinentiemateriaal. U wilt natuurlijk iets wat bescherming biedt, comfortabel zit én zorgt voor een veilig gevoel als u de deur uit bent. Incontinentiemateriaal van TENA is er tegenwoordig in allerlei maten, verschillende soorten en oplopende absorptie niveaus. Maar welk product is nou geschikt voor uw situatie? In dit artikel geven we u er graag meer informatie over TENA.

TENA incontinentiemateriaal in het kort

Om het voor u wat overzichtelijker te maken hebben we hieronder de verschillende productcategorieën kort uitgelegd zodat u een idee krijgt welke producten er zijn en wat wellicht voor u passend kan zijn.

De meest bekende producten van TENA zijn de producten die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen, de TENA Lady producten. De naam van de meeste van deze artikelen is recent veranderd in TENA Discreet. Dit om nog meer nadruk te leggen op de discretie van de TENA Lady artikelen.

Laten we beginnen met een overzicht van alle groepen incontinentiematerialen van TENA op een rijtje:

Categorie Maximale opname Beschikbare maten Kenmerk
TENA Lady inkegkruisjes 240 ml n.v.t. Speciaal voor vrouwen
TENA Lady verbanden 1060 ml n.v.t. Als inlegkruisjes onvoldoende zijn
TENA Lady Pants 880 ml Medium/ Large Vrouwelijk, zeer discreet
TENA Men inleggers 700 ml n.v.t. Bijvoorbeeld bij nadruppelen
TENA Men Pants 1430 ml Medium/ Large Mannelijk, zeer discreet
TENA Pants 2500 ml Van XS t/m XXL Alle maten, diverse opname capaciteiten
TENA Flex 3520 ml  Van S t/m XL Geïntegreerde tailleband
TENA Slip 4435 ml van XS t/m XXXL Met vochtindicator
TENA Comfort 3500 ml 64 cm of 67 cm Inlegger geschikt voor zwaarder urineverlies

 

De eerste ervaring met urineverlies

Mensen - zeker vrouwen - die net last krijgen van incontinentie kiezen vaak voor een inlegkruisje of maandverband om het vocht op te vangen. Vaak hebben mensen deze producten toch al in huis en het voordeel is dat een inlegkruisje of maandverband niet zichtbaar is. Deze producten zijn echter niet gemaakt voor urineverlies, waardoor ze veel minder vocht kunnen opnemen. Doordat het inlegkruisje of maandverband nat blijft kan dit huidirritaties veroorzaken.

De eerste tip is daarom om bij urineverlies altijd voor incontinentiematerialen te kiezen die daadwerkelijk geschikt zijn voor het verlies van urine. U zult hierdoor beter beschermd worden tegen doorlekken, een vochtig gevoel en uw huid blijft beschermd en gezond.


Bekijk hieronder een compleet overzicht van al het TENA Lady incontinentiemateriaal:

Incontinentiemateiaal van TENA; TENA Lady


Verschillende soorten incontinentiemateriaal van TENA

Voor iedere vorm van incontinentie is er een geschikt product. Verliest u een paar druppels door bijvoorbeeld inspanning? Dan zijn de inlegkruisjes van TENA in principe voldoende. Voor mannen zou TENA Men Level 1 geschikt zijn. Verliest u druppels tot een scheutje urine (of meer)? Dan kunt u gebruik maken van TENA Comfort producten (geschikt voor mannen en vrouwen).

Verliest u veel urine en wilt u graag goede bescherming met veel comfort en een veilig gevoel? Dan kan een incontinentie broekje zoals TENA Pants uitkomst bieden.

TENA Pants incontinentiemateriaal


We lichten de verschillende productcategorieën later in het artikel kort toe.

Bekijk verschillende TENA incontinentiematerialen 

De producten tegen urineverlies zijn de laatste jaren sterk ontwikkeld. Ze worden dan ook steeds dunner, terwijl ze toch een behoorlijk absorptievermogen hebben. Bij een wat hevigere mate van urineverlies zullen de aller dunste inlegkruisjes wellicht niet voldoende zijn, maar ook de verbanden hoeven niet veel dikker te zijn dan regulier maandverband. En dat terwijl incontinentieverbanden toch een veel hoger absorptievermogen hebben dan maandverbanden. Ben dus niet bang om eens wat producten te proberen, om uit te vinden welke goed bij u past.

Juist omdat het aanbod van incontinentiemateriaal erg groot is, kan het gunstig zijn om verschillende producten te bekijken zodat u weet wat er verkrijgbaar is. Op onze website staat bij iedere categorie een duidelijke omschrijving van de producten, bij welke vorm van incontinentie het product past en wat de verschillende producten in de categorie zijn.

Daarnaast staat bij ieder product vermeld wanneer dit materiaal geschikt is, hoeveel vocht het kan opnemen en er staan verschillende kenmerken van het product beschreven. Op deze manier willen we u zo goed mogelijk informeren over de verschillende producten zodat u iets vindt wat bij uw situatie past.

Komt u er met de categorie- en productomschrijvingen nog niet helemaal uit, of heeft u geen zin/tijd om alles te bekijken? Dan kunt u gebruik maken van onze gratis en vrijblijvende Keuzehulp. Na het invullen van een aantal gegevens zoekt de Keuzehulp welk product het meest geschikt is voor uw situatie.

Gratis keuzehulp bij incontinentiemateriaal

TENA Incontinentiemateriaal kopen bij Hulpmiddelonline

Incontinentie is het lekken van urine of ontlasting. Het treft mensen van alle leeftijden, maar komt het meest voor bij oudere mensen. Incontinentie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder verzwakte bekkenspieren, zenuwbeschadiging, en medicijnen.

Er is allerlei incontinentiemateriaal verkrijgbaar om de aandoening te helpen beheersen, zoals onderleggers, inlegkruisjes, luiers, gordels en beschermers. Met geschikt incontinentiemateriaal kan men incontinentie doeltreffend onder controle houden. Enkele van de incontinentiematerialen sommen we hieronder op zodat u mogelijk beter kunt bepalen welke u moet kopen.

Incontinentiematerialen in het kort uitgelegd

Om het voor u wat overzichtelijker te maken hebben we hieronder de verschillende productcategorieën kort uitgelegd zodat u een idee krijgt welke producten er zijn en wat wellicht voor u passend kan zijn.

De meest bekende producten van TENA zijn de producten die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen, de TENA Lady producten. De naam van de meeste van deze artikelen is recent veranderd in TENA Discreet. Dit om nog meer nadruk te leggen op de discretie van de TENA Lady artikelen.

TENA Lady/ TENA Discreet is onder te verdelen in 3 groepen:


1: TENA Discreet inlegkruisjes
De inlegkruisjes van TENA zijn geschikt voor minimaal urineverlies. Ze zijn beschikbaar in drie verschillende formaten. Elke variant heeft z'n eigen absorptieniveau.

2: TENA Discreet Verbanden
Voor vrouwen die last hebben van licht tot matig urineverlies zijn er de TENA Lady/ discreet verbanden. Ook de verbanden zijn in meerdere varianten beschikbaar, ook speciaal voor de nacht.

3: TENA Lady Pants
Dit zijn incontinentiebroekjes geschikt voor vrouwen met matig tot veel urineverlies. De TENA Lady Pants is een broekje dat dusdanig ontwikkeld is dat het comfortabel zit en aanvoelt als normaal ondergoed.

 

Naam Absorptielevel
TENA Inlegkruisjes Max. 240 ml
TENA Discreet verbanden Max. 1060 ml
TENA Lady Pants Max. 880 ml

 

Klik op het plaatje hieronder voor een compleet overzicht en voor uitgebreide informatie over alle TENA Lady/ TENA Discreet artikelen:

Compleet overzicht van TENA Lady


Speciaal voor mannen zijn er de TENA Men artikelen

Ook voor mannen heeft TENA een aantal artikelen ontwikkeld die bescherming bieden bij ongewenst urineverlies. Deze artikelen zijn onder te verdelen in 2 groepen;

1: TENA Men Inleggers
De inleggers voor mannen zijn er in 4 absorptielevels, van Level 0 tot en met Level 3. De inleggers zijn bedoeld voor mannen die te maken hebben met met licht tot matig urineverlies en bijvoorbeeld ook als mannen te maken hebben met het welbekende "nadruppelen". Een inlegger van TENA voorkomt nare geurtjes en vervelende situaties.


2: TENA Men Pants (broekjes)
Dit zijn broekjes die geschikt zijn voor mannen die te maken hebben met matig tot zwaar urineverlies. Net als de broekjes voor vrouwen zijn ook de TENA Men Pants comfortabel om te dragen en geschikt voor wat we noemen een "actieve leefstijl".


Klik op het plaatje hieronder voor een compleet overzicht en voor uitgebreide informatie over alle TENA Men artikelen:

TENA Men overzicht

Behalve de artikelen speciaal ontwikkeld voor mannen en vrouwen, heeft TENA ook de nodige artikelen die door zowel mannen als vrouwen gebruikt kunnen worden. We kunnen deze onderverdelen in 4 groepen:

1: TENA Pants

De TENA Pants is een nauwsluitend (wegwerp) incontinentiebroekje geschikt voor mannen en vrouwen die te maken hebben met matig tot zwaar urineverlies. De broekjes voelen aan als normaal ondergoed, zitten comfortabel en bieden veel bescherming bij urineverlies tot wel 2500 ml.

Bekijk in onderstaande video hoe TENA Pants gebruikt moeten worden:


Bekijk hier een compleet overzicht van de TENA Pants


2: TENA Flex

Mannen en vrouwen die last hebben van zwaar urineverlies kunnen gebruik maken van TENA Flex. Dit is ook een incontinentiebroekje maar dan met een bevestigingsband en klittebandsluiting. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor mensen die minder mobiel zijn of voor in de verzorging. TENA Flex artikelen hebben een maximale opname capaciteit van 3520 ml. Bekijk in de volgende video meer over TENA Flex:
Klik op het plaatje hieronder voor een compleet overzicht en voor uitgebreide informatie over alle TENA Flex artikelen:

TENA Flex overzicht en informatie

3: TENA Slip

Dit is een eendelig verband dat ook geschikt is voor mannen en vrouwen met matig tot zwaar urineverlies. De slip heeft een perfecte pasvorm dankzij de klittebandsluiting aan de zijkant en is voorzien van vochtindicator waarmee u of uw verzorgende gemakkelijk kunt zien of het vervangen moet worden. De Slips van TENA hebben een maximale absorptie van 4435 ml.

Bekijk TENA Slip


4: TENA Comfort

Tot slot is er de TENA Comfort. Dit is een inlegger (dus geen broekje) voor zowel mannen als vrouwen met matig tot zwaar urineverlies. Inleggers zijn het best te gebruiken in combinatie met een TENA Fix broekje of met nauwsluitend ondergoed. 

De TENA fix is een speciaal fixatiebroekje wat dus kan helpen bij incontinentie. Een fexatiebroekje is een soort boxershort voor volwassen, en zowel door dames als door heren te gebruiken. Deze brpekjes zorgen ervoor dat het incontinentiemateriaal dat u draagt goed stevig op zijn plaats blijft zitten en dat het niet zichtbaar is. Zelfs niet wanneer u bukt. De broekjes zijn fixerend en zorgen ervoor dat zelfs het zwaardere incontinentiemateriaal goed op zijn plaats blijft zitten. Het rekbare materiaal zorgt ervoor dat deze broekjes een hoog draagcomfort hebben.

TENA Comfort is natuurlijk ook in verschillende absorptielevels beschikbaar, dit tot een opname van maximaal 3500 ml.

Bekijk in de volgende video hoe de TENA Comfort gebruikt moet worden:


Bekijk TENA Comfort

 

TENA incontinentiemateriaal dat aansluit bij uw situatie

Bij minimaal urineverlies zijn TENA Discreet inlegkruisjes voor vrouwen veelal voldoenden. Bij mannen kan gekozen worden voor de TENA Men Protective Shield.

Wanneer u matig tot zwaar urineverlies heeft zijn er verschillende producten die passend kunnen zijn. Hierbij is het belangrijk om te kijken wat u het meest prettig vindt. De één maakt graag gebruik van een inlegger in combinatie met een TENA Fix broekje, terwijl iemand anders liever een incontinentiebroekje draagt zoals de TENA Pants. Het is belangrijk dat u een comfortabel gevoel heeft als u gebruik maakt van incontinentiemateriaal, zodat u er absoluut geen hinder door ervaart.

Gebruik geen meerdere soorten incontinentiemateriaal tegelijk

Mensen kunnen onzeker worden door incontinentie, waardoor ze bijvoorbeeld minder snel de deur uit gaan. Om meer zelfvertrouwen te ervaren gebeurt het dat mensen meerdere incontinentieproducten tegelijk gebruiken; bijvoorbeeld een inlegger in combinatie met een incontinentie broekje. De achterliggende gedachten is dat wanneer de inlegger vol zit, het broekje de urine opvangt. Echter, dit is geen verstandige keuze. Wanneer de inlegger vol zit en niet verwisseld wordt kan het gaan lekken. In de meeste gevallen loopt de urine langs de benen naar beneden wat niet alleen erg gênant is, maar ook niet prettig voor de huid.

Het is daarom van groot belang om incontinentiemateriaal op tijd te verwisselen zodat lekkage kan worden voorkomen. Gebruik één product tegelijkertijd die voldoet aan uw situatie en wensen en verwissel dit zodra het vol begint te raken. Alleen op deze manier kunt u ook echt profiteren van de voordelen van producten.


TENA incontinentiemateriaal kopen?

TENA incontinentiemateriaal kopen kunt u voordelig en snel doen op onze site. U kunt hierbij eventueel eerst gebruik maken van onze handige en gratis Keuzehulp waarmee we u aan de hand van een paar korte vragen laten zien welk incontinentiemateriaal u het beste kunt bestellen. Eenmaal het juiste materiaal gevonden? We versturen bestellingen gratis al vanaf € 25,00 waardoor incontinentiemateriaal kopen niet duur hoeft te zijn. Voor 23:00 uur besteld, betekent bovendien dat het nog nog dezelfde (werk)dag verzonden wordt.

Indien gewenst kunt u uw incontinentiemateriaal ook automatisch periodiek laten bezorgen zodat u nooit zonder komt te zitten wat wel kan gebeuren als u een keer zou vergeten tijdig materiaal te kopen. We noemen dit onze "herhaalservice". 

Wat kunt u nog meer doen bij urineverlies?

Los van het gebruik van incontinentiematerialen zoals omschreven in dit artikel zijn er nog meer mogelijkheden om om te gaan met urineverlies. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

Een pessarium

Als inlegkruisjes of verbanden voor u geen oplossing zijn, zijn er ook incontinentie pessaria. Een dergelijk pessarium wordt door de huisarts ingebracht en is alleen geschikt voor vrouwen. Een incontinentie pessarium is een ring die wordt ingebracht in de vagina en ondersteuning biedt aan de sluitspier van de blaas. Hierdoor wordt het makkelijker om uw plas op te houden. De ringen zijn er in verschillende soorten en maten. De huisarts kan voor u bepalen welke ring voor u het meest geschikt is.

Plasbuisbandjes

Een plasbuisbandje wordt in het ziekenhuis ingebracht. Dit bandje houdt de urinebuis omhoog, waardoor uw blaas beter wordt afgesloten en u uw plas beter op kunt houden. Een plasbuisbandje helpt alleen wanneer u last heeft van urineverlies bij inspanning, zoals niezen, lachen, hoesten, bukken, tillen, traplopen en springen. Het aanbrengen van een plasbuisbandje gebeurd met een verdoving of narcose. Er worden twee sneetjes in uw vagina gemaakt, waar de uiteinden van het bandje komen te liggen. De sneetjes worden vervolgens gehecht. Deze ingreep duurt ongeveer een half uur en meestal mag u dezelfde dag nog naar huis.

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren

Tot slot wordt er zeker bij beginnende incontinentie vaak aangeraden de bekkenbodemspieren door middel van bepaalde oefeningen te versterken. Deze oefeningen kunt u zelf uitvoeren, of onder behandeling van een specialist, zoals een bekkenbodem fysiotherapeut. Het consequent uitvoeren van de juiste oefeningen voor een langere periode zal ervoor zorgen dat uw bekkenbodemspieren versterken en uw klachten langzaam zullen verminderen. Het zal gemakkelijker worden uw plas weer op te houden. Na ongeveer zes weken gaan de meeste mensen verbetering gaan merken. Het is van belang de oefeningen met regelmaat te blijven uitvoeren, om te voorkomen dat de klachten terugkeren. Om te zorgen dat u de juiste oefeningen doet, is het ook van belang eerst een arts of specialist te raadplegen.


Veelgestelde vragen over TENA incontinentiemateriaal.

 

Wat is incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal is materiaal bedoeld om u bescherming te bieden bij urineverlies/ bij incontinentie. Dit kunnen speciale broekjes zijn (pants), inleggers of traditionele luiers.

Wat voor soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Er zijn diverse soorten incontinentiemateriaal, de meest bekende zijn de inleggers van TENA en de broekjes, de TENA Pants. Maar er zijn ook (grote) verbanden beschikbaar en bijvoorbeeld producten met een heupband speciaal voor mensen die minder mobiel zijn. Een compleet overzicht vindt u hier.

Kan ik TENA incontinentiemateriaal vergoed krijgen van de verzekering?

TENA incontinentiematerialen kunnen soms vergoed worden door de zorgverzekering. Vaak gaat dit wel van uw eigen risico af.

Wat is het hoogste absorptielevel van de TENA incontinentiemateriaal?

De TENA Comfort Ultima kan maar liefst 3500 ml vocht hebben en is daarmee het materiaal dat het meeste vocht kan hebben.

Is de TENA incontinentiemateriaal ook geschikt voor ontlasting?

U kunt bepaalde materialen ook gebruiken voor ontlasting. Bijvoorbeeld de TENA comfort. U hoeft hiervoor echter niet perse de Ultima te nemen. Vaak is een lichter TENA artikel al voldoende.

Kan ik TENA materiaal ook automatisch periodiek opgestuurd krijgen?

TENA incontinentiematerialen worden vaak automatisch periodiek geleverd om er zeker van te zijn dat u nooit zonder komt te zitten.

Is TENA incontinentiemateriaal kopen duur?

Het kopen van TENA incontinentiemateriaal hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als u meerdere pakken tegelijk koopt. U krijgt bij ons dan namelijk een mooie korting en de verzending is gratis.


Verder lezen? Bekijk onderstaande blogs voor nog meer informatie.

Wat is incontinentie?
Welke soorten incontinentie zijn er?
Alles over urineverlies
Kenniscentrum