Incontinentie bij vrouwen

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0

Incontinentie bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem met soms grote fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen. Lees hier alles wat u moet weten.

Incontinentie bij vrouwen

Incontinentie bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem. Vanaf een leeftijd van 35 jaar heeft maar liefst 25% van de vrouwelijke bevolking last van incontinentieklachten. De klachten variëren van incidenteel licht urineverlies tot regelmatig verlies van ontlasting. In dit artikel gaan we nader in op de verschillende oorzaken, gevolgen, oefeningen en behandelmethoden.

Oorzaken incontinentie bij vrouwen: van overgang tot overgewicht

Voor incontinentie bij vrouwen bestaan verschillende oorzaken. Vaak zijn incontinentieklachten het gevolg van zaken als overgewicht, zwangerschap, de overgang, diabetes of een neurologische aandoening. Meer over deze veelvoorkomende oorzaken leest u hier.

Los van deze factoren, is het duidelijk dat ook de leeftijd een bepalende factor is. Met het vorderen van de jaren verliezen de blaasspier en sluitspier een deel van hun kracht. Dat geldt met name ook voor de bekkenbodemspieren bij vrouwen.

De invloed van de spieren in dit gebied komt ook naar voren uit het verband tussen bepaalde operaties en daaropvolgende incontinentie bij vrouwen. Baarmoeder- of blaasoperaties kunnen leiden tot spierkracht- en urineverlies, maar verdwijnen meestal weer na verloop van tijd.

De negatieve gevolgen van ontlasting- of urineverlies

Incontinentie bij vrouwen is een probleem waarvan de impact niet onderschat mag worden. De fysieke, mentale en sociaal-emotionele gevolgen zijn groot. Urine en ontlasting kunnen leiden tot jeuk, huidirritatie en uiteindelijk zelfs pijnlijke wonden.

Geregelde en onvoldoende behandelde incontinentieklachten zijn daarnaast in het dagelijks leven zo hinderlijk, dat ze normale leefgewoonten doorbreken. Vrouwen gaan bijvoorbeeld minder drinken om urineverlies te voorkomen, waardoor de urine geconcentreerder wordt. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking, wat incontinentie weer in de hand werkt. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Ook schaamte speelt een rol en zorgt ervoor dat thuisblijven steeds vaker wordt verkozen boven sociale of sportieve activiteiten. In relationele sfeer hebben incontinentieklachten vaak een negatieve invloed op de seksuele opwinding. Het lichaams- of zelfbeeld verlaagt en er ontstaat meer schroom bij het tonen van affectie richting de partner.

Oefeningen voor incontinentie bij vrouwen

Indien u als vrouw incontinent bent, kan dat in bepaalde gevallen tegen gegaan worden door oefeningen te doen. Echter is het wel van belang dat u eerst achterhaald wat de oorzaak is. U kunt hiervoor naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gaan om uit te zoeken wat er eventueel met de bekkenbodem aan de hand is.

Incontinentie bij vrouwen heeft vaak direct of indirect te maken met beschadigde of verzwakte bekkenbodemspieren. Dat is zelfs het geval als de oorzaak ogenschijnlijk ergens anders ligt. Bij overgewicht drukt het vet in de buikstreek bijvoorbeeld zwaar op de deze spieren en in de overgang verzwakken de bekkenbodemspieren door een verminderde oestrogeenaanmaak.

Veel oefeningen tegen incontinentie richten zich daarom op het versterken van de spieren in dit gebied. De belangrijkste handeling is om de bekkenbodemspieren gedurende meerdere seconden afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Herhaal dit 5 tot 20 keer en voer de oefening naar eigen inzicht staand, zittend of liggend uit. Doe dit dagelijks voor het beste resultaat.

Incontinentie bij vrouwen: direct minder last ervaren

Hoewel oefeningen zeker kunnen helpen, is verlies van urine of ontlasting een hardnekkig probleem dat bij de meeste vrouwen niet van de ene op de andere dag is opgelost. Gelukkig zijn er verschillende producten van TENA Lady die uitkomst kunnen bieden bij veelvoorkomende incontinentieklachten zoals huidirritatie, geurtjes en doorlekken door licht tot zwaar urineverlies.

Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor incontinentie bij vrouwen en werken direct om de eerder genoemde fysieke, mentale en sociaal-emotionele klachten te verlichten. Kies op onze website het product dat het beste aansluit op uw behoeften of maak gebruik van onze handige keuzehulp voor een gratis productadvies op maat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »