Plasproblemen; wat is de oorzaak en hoe kom ik er vanaf?

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Plasproblemen; wat is de oorzaak en hoe kom ik er vanaf?

Plasproblemen kunnen erg vervelend zijn en als u ermee te maken heeft dan wilt u er natuurlijk graag zo snel mogelijk vanaf. Het heeft veel invloed op het dagelijks leven en vaak gaat het gepaard met verschillende ongemakken. Het is raadzaam om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van uw plasproblemen zodat het probleem ook bij de kern kan worden aangepakt. Plasproblemen worden veelal ervaren voor, tijdens of na het plassen en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Blijf niet te lang met plasproblemen rondlopen

Heeft u last van plasproblemen? U bent niet de enige; in Nederland zijn er 3,5 miljoen mensen met plasproblemen. Toch gaan plasproblemen vaak gepaard met schaamte en wordt er weinig over gepraat. Sommige mensen durven zelfs hun partner niet in te lichten uit schaamte. Dit is ook de hoofdzakelijke reden dat mensen vaak lang wachten voordat ze een huisarts bezoeken. Hoewel dit logisch is, wordt toch aangeraden om niet te lang te wachten voordat u met plasproblemen naar de huisarts gaat. In de meeste gevallen is het niets ernstigs en kan het prima behandeld worden als er op tijd een diagnose is.

Wat is de oorzaak van plasproblemen?

Het hebben van problemen met plassen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Prostaatklachten door goedaardige vergroting van de prostaat bij mannen. De plasbuis kan hierdoor worden vernauwd waardoor urine moeilijker naar buiten kan. In sommige gevallen kan het gaan om prostaatkanker.
  • Overactieve bekkenbodemspieren door zwaar werk of chronisch hoesten.
  • Verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren door zwangerschap, een zware bevalling of hormonale veranderingen zoals de overgang.
  • Ouderdom
  • Een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) veel problemen hebt met urineren
  • Suikerziekte heeft invloed op de werking van de blaas. Daarnaast zorgt het voor een dorstig gevoel waardoor veel water gedronken wordt en er ook meer geürineerd moet worden.
  • Het binnenkrijgen van te weinig vitamines kunnen zorgen voor problemen met plassen.
  • Het hebben van een overactieve blaas.

 

Problemen met plassen kan dus verschillende oorzaken hebben. Juist daarom kan het prettig zijn om te weten wat precies het probleem is zodat u ook gericht kunt handelen. Het uitvoeren van bekkenbodemspieroefeningen kan voor vrouwen bijvoorbeeld erg gunstig zijn bij verzwakte bekkenbodemspieren. Bij een overactieve blaas kunt u blaastraining proberen.

Er zijn ook oorzaken waar u zelf verder weinig invloed op heeft. Bijvoorbeeld bij problemen met het plassen door suikerziekte, prostaatklachten of ouderdom. Ervaart u hierdoor ongemak? Of heeft u regelmatig last van ongewenst urineverlies? U kunt als extra bescherming gebruik maken van incontinentiemateriaal zodat u alsnog met een zelfverzekerd gevoel de deur uit kunt.

Symptomen van plasproblemen

Problemen met het plassen kunt u aan verschillende symptomen herkennen:

  • Veel naar het toilet moeten.
    Normaal gesproken gaat een volwassenen tussen de 5 en 8 keer per dag naar het toilet. Moet u vaker dan 8 keer per dag naar het toilet? Dan kan dit duiden op plasproblemen.
  • Pijn bij het plassen.
    Ervaart u pijn of een branderig/ zeurend gevoel tijdens het passen? Dan kan het zijn dat u last heeft van plasproblemen. Echter kan het ook komen door een SOA, schimmelinfectie, urineweginfectie of blaasontsteking.
  • Nadruppelen.
    Als er bij een man urine in de plasbuis achterblijft gaat hij na het plassen nadruppelen. Ook bij vrouwen kan het voorkomen dat urine er druppelsgewijs uitkomt of vaker op een dag kleine beetjes plast.
  • Bedplassen bij volwassenen.
    Kunt u ‘s nachts uw urine niet ophouden en wordt u wel vaker wakker in een vochtig bed? Het kan zijn dat u last heeft van incontinentie; een veelvoorkomend plasprobleem.
  • Moeite met plassen.
    Het kan zijn dat u moeite heeft met plassen of zelfs bijna niet kunt plassen. Dit noemen ze ook wel retentie of urineretentie; het plassen komt dan moeilijk opgang en meestal kunt u niet uw hele blaas legen.
  • ‘s Nachts naar het toilet.
    Als u ‘s nachts vaker dan twee keer uit bed moet om naar het toilet te gaan kan dit duiden op nachtplassen, ook wel nycturie genoemd. Vooral mensen die ouder worden hebben hier last van. Het grote nadeel is dat nachtplassen ook invloed heeft op uw slaapkwaliteit.
  • Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van ongewenst urineverlies. Er zijn verschillende soorten incontinentie; de één verliest enkel wat druppels per dag door inspanning terwijl een ander regelmatig een scheut urine verliest.
  • Urine moeilijk kunnen ophouden.
    Het kan gebeuren dat u plots ernstige aandrang krijgt om te urineren waardoor u het moeilijk kunt ophouden en misschien niet altijd op tijd het toilet bereikt.

 

Als u één of meerdere symptomen herkent uit bovenstaande lijst kan dit betekenen dat u plasproblemen heeft. Het is raadzaam om dit te laten controleren bij een huisarts zodat u er ook zo snel mogelijk weer vanaf bent.

Met plasproblemen naar de huisarts

Besluit u om naar de huisarts te gaan? Dan zult u waarschijnlijk eerst een gesprek aangaan en vragen beantwoorden die de arts u stelt. Op deze manier kan de arts het probleem duidelijk in kaart brengen en met u meedenken over een oplossing. In veel gevallen krijgt u een plasdagboek die u moet bijhouden. Hiermee krijgt de arts een goed beeld van uw plasprobleem, daarmee kan hij/zij inschatten wat de ernst is en kan hij/zij bepalen wat de volgende stap gaat zijn.

Het is mogelijk dat u urine moet inleveren of bloed laten prikken voor een laboratorisch onderzoek. Ook kan het voorkomen dat de huisarts u doorverwijst naar het ziekenhuis om een echo van de blaas te maken of om de kracht van de urinestraal te testen. In veel gevallen zult u worden doorverwezen naar het ziekenhuis (poli urologie) waar u in gesprek gaat met een uroloog die u verder zal onderzoeken.

Voor deze artsen zijn plasproblemen niets nieuws; u hoeft zich dus nergens voor te schamen.

Plasproblemen: neem het serieus

Heeft u last van plasproblemen? Neem dit dan serieus en plan een afspraak bij uw huisarts om uw klacht(en) te bespreken. Vaak gaat het om een oorzaak die niet heel ernstig is, maar het kan bijvoorbeeld ook om prostaat- of blaaskanker gaan. Het is daarom belangrijk om de signalen te herkennen en tijdig een arts te bezoeken om vast te kunnen laten stellen waar het probleem vandaan komt.

Kan de oorzaak niet worden aangepakt? Maak het uzelf dan zo comfortabel mogelijk met gebruik van TENA incontinentiemateriaal. Zo bent u altijd goed beschermd en kunt u met een veilig en vertrouwd gevoel de deur uit. Met onze handige en gratis Keuzehulp kunt u eenvoudig bekijken welk TENA Men of TENA Lady product het beste bij u past. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »