Vaak moeten plassen

 • Geplaatst op
 • Door Michiel
 • 10
Vaak moeten plassen

Als u vaak moet plassen kan dit komen door een overactieve blaas. De oorzaak van een overactieve blaas is niet bekend, echter zijn er wel verschillende factoren die meespelen. In dit artikel leggen we uit hoe vaak men normaal gesproken naar het toilet gaat, wat een overactieve blaas is en welke onderliggende oorzaken kunnen meespelen bij een overactieve blaas.

Hoe vaak per dag naar het toilet?

Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.

Wanneer u meer vocht binnen krijgt is het ook logisch dat u vaker moet plassen. Krijgt u minder vocht binnen, zult u minder vaak naar het toilet hoeven. Het kan ook zijn dat u minder moet plassen doordat u vocht verliest door transpiratie, overgeven of diarree.

In de blaas kan ongeveer 1,5 liter urine; de blaas zal oprekken naarmate er meer urine in komt. Als uw blaas een inhoud heeft van 0,2 liter urine krijgt u een seintje en voelt u lichte aandrang om te plassen. Dit seintje wordt via de gevoelszenuwen in de blaaswand naar de hersenen gestuurd. Hoe meer urine er in uw blaas zit, hoe sterker u de drang krijgt om naar het toilet te moeten.


Een overactieve blaas

Als u vaker dan 8 keer per dag naar het toilet moet kan het zijn dat u last heeft van een overactieve blaas. Ophouden van urine is dan lastig en vaak plast u in kleine beetjes. Hoewel de directe oorzaak niet bekend is, denkt men dat dit veroorzaakt wordt door ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas of een verstoorde signaaloverdracht. De hersenen krijgen een signaal dat de blaas vol zit terwijl dit niet het geval is, of u krijgt het signaal te laat waardoor u plots heel erg naar het toilet moet en soms zelfs ongewenst urine verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

Een overactieve blaas kan ook komen door onderstaande factoren.


Een vergrote prostaat

Vaak moeten plassen kan bij mannen veroorzaakt worden door een goedaardige vergroting van de prostaat. Doordat de prostaat groeit als u ouder wordt kan boven de 50 jaar problemen geven. De prostaat is een klier in de vorm van een walnoot en zit om de urinebuis heen. Als de prostaat groeit kan dit ervoor zorgen dat de urinebuis lichtelijk wordt dichtgedrukt, waardoor plassen moeilijker wordt. Doordat de blaasspier meer moeite moet doen om de urine naar buiten te krijgen, kan het zijn dat het langer duurt voordat u klaar bent met plassen. In plaats van een straal kan het voorkomen dat u meer druppelt. Het kan zijn dat het niet in één keer lukt om de blaas volledig te legen waardoor u kort na uw toiletbezoek weer het gevoel hebt te moeten plassen.


Urge- of aandrangincontinentie

Urge-incontinentie of aandrangincontinentie is de meest bekende vorm van incontinentie en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De oorzaak hiervan is een overactieve blaas die ervoor zorgt dat u regelmatig het gevoel heeft te moeten urineren. Doordat u vaak aandrang heeft kan het zijn dat u urine niet altijd kunt ophouden waardoor u ongewenst urine verliest. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts voorkomen. Deze vorm van incontinentie komt voornamelijk voor bij oudere mensen maar kan ook veroorzaakt worden door medicatie, te veel of te weinig water of een urineweginfectie. Lees hier meer over andere soorten incontinentie.


Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, in veel gevallen gaat het om de E. coli bacteriën. In je darmen komen deze bacteriën voor maar daar geven ze geen probleem. Het geeft pas problemen wanneer ze door ontlasting in de blaas terecht komen, dit kan zorgen voor een infectie. Blaasontsteking gaat vaak gepaard met veel moeten plassen.

Hoewel mannen en vrouwen beide last kunnen krijgen van een blaasontsteking komt dit bij vrouwen vaker voor.


Veel plassen door zwangerschap

Veel plassen tijdens en na de zwangerschap komt vaak voor. Dit komt door de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op de blaas. Hierdoor heeft u vaker het gevoel te moeten plassen.

Een andere oorzaak is het zwakker worden van de bekkenbodemspieren als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kan het zijn dat u uw plas minder goed kunt ophouden waardoor u last krijgt van inspanningsincontinentie. Ook na uw zwangerschap kunt u hier nog last van ervaren. Waar dit precies door komt en hoe u de klachten kunt verminderen leest u hier.


Te veel stress

Als u veel stress ervaart kan het zijn dat u vaker het gevoel heeft naar het toilet te moeten. Dit komt omdat uw spieren aanspannen bij angst of stress, hierdoor komt er meer druk op uw blaas wat het gevoel geeft dat u moet plassen. In dit geval is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken en stress te verminderen zodat ook minder vaak naar het toilet hoeft te gaan. Tot die tijd kunt u uiteraard gebruik maken van incontinentiemateriaal om wel gewoon de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen zonder bang te hoeven zijn dat het een keer mis gaat. Vrouwen kiezen in dit soort situaties vaak voor TENA Lady inlegkruisjes en voor zijn er verschillende TENA Men producten die hier uitkomst voor kunnen bieden.


Diabetes

Bekende symptomen van zowel diabetes type 1 als type 2 zijn veel dorst hebben en ook vaak moeten plassen. Daarnaast wordt er bij diabetespatiënten ook meer urine aangemaakt in de blaas waardoor de blaas sneller volloopt en er ook meer aandrang is om te plassen. Doordat de aandrang plots kan opkomen kan het zijn dat u niet op tijd bij het toilet bent waardoor u ongewenst urine verliest.


Drink niet te veel en niet te weinig

Veel drinken zorgt er automatisch voor dat u ook veel moet plassen. Het is daarom belangrijk om niet te veel te drinken maar ook zeker niet te weinig. Bij een overactieve blaas of incontinentie kiest men er vaak voor om minder te drinken, om op deze manier ook minder te hoeven plassen. Echter is dit niet goed voor het lichaam en kan het juist meer problemen geven aan de blaas. Zorg ervoor dat u daarom 1,5 liter tot 2 liter vocht binnenkrijgt, verspreid over de dag.


Vaker plassen dan normaal; meerdere oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u vaker naar het toilet moet dan normaal. Als u veel last ervaart is het raadzaam om bij uw huisarts te informeren.

Als u te maken heeft met een overactieve blaas maar dit bijvoorbeeld door medische redenen niet zomaar opgelost kan worden dan kan incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld TENA Pants uitkomst bieden. Dit zorgt ervoor dat u geen last ervaart van een nat gevoel, nare geurtjes of doorlekken, waardoor u zonder ongemakken uw dagelijkse bezigheden kunt blijven uitvoeren. Weet u niet zeker welk incontinentiemateriaal voor u geschikt is? Maak dan gebruik van onze handige en gratis Keuzehulp!Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Bekijk hier ons kenniscentrum met diverse blos en artikelen over incontinentie

Reacties

 1. Anna Anna

  Hallo, ik heb het advies gekregen, wanneer je vaak blaasonsteking hebt om dagelijks 1000mg vitamine C in te nemen. Bij de drogist te koop. Ik zelf gebruik het in poedervorm van pit en pit. Ascorbinezuur oftewel vit. C is goed voor het afweersysteem.
  Dit zou moeten helpen tegen de ontsteking. Wanneer je teveel vitamine C binnen krijgt is dit niet erg, want dit plas je weer uit. Niet zo prettig als je al vaak moet plassen. Drink je veel koffie, probeer dan te minderen. Ook het trainen van de bekeken spieren zou kunnen helpen tegen het vele plassen, niet tegen blaasonsteking. Sterkte allemaal..

 2. Marja Brabers Marja Brabers

  Onderhouds kuren antibiotica, als ik stop binnen 3 weken weer blaas ontsteking bij teveel drinken prikkel aan de blaas ,help wat moet ik doen gaat al jaren zo .uroloog weet het ook niet .

 3. Maaike Maaike

  Sinds tijdje overdag gaat het wat beter,maar ‘s nachts echt een “feest”! 10x eruit in 12 uur. :-(

 4. Inge Inge

  Ik heb net een fikse blaasontsteking achter de rug die met succes is behandeld met antibiotica. Enkele dagen later acuut weer problemen met aandrang en prikkelend gevoel in de plasbuis. Telkens plassen en ben naar de arts geweest en die heeft tot nog toe niks gevonden. Ik word gek van de aandrang en het plassen. Ik kan wel huilen. Wat moet ik?

 5. Jm Dam Jm Dam

  5-8x plassen? Dit doe ik al in 2 uur! Geen kleine beetjes. Sterke aandrang. Laatste 6 jaar ook zeurderige pijn in onderbuik lijkt op menstruatiepijn. Pasgeleden 6 weken elke dag pijn vroeg in ochtend. Een 9 op schaal v 10. Dan weer 2 dgn. Niet, dan weer b eetje. Mijn huisarts wil dat ik naar MDL-kliniek ga... gaat niet eens bloedbezinking nakijken, of nierfunctie testen! Zei nog is het niet beter eerst bezinking nakijken? Doen ze in kliniek ook was antwoord. Maar dat dit weer veel geld kost denkt hij niet over na. Ik heb hypothyoroid sinds 2 jaar. Internist test alleen TSH en T4. Plus Levothyrox. Verder zoeken doen ze niet ondanks ik aandring. Suiker is al lange tijd 6,1 meestal. Soms 5,5. Dus grensgeval. Ben 12kg aangekomen! Die onderbuikpijn kan misschien ook van schildklier komen? Geen blaasontsteking. Heb ervaring er weinig medewerking is! Denken ik hypochonder ben. En als ik huisarts vraag om iets te onderzoeken stuurt hij mij naar plekken waar ik zelf van denk misschien later, ga eerst maar kijken of ik ontsteking in lichaam heb....erg frustrerend alles! Moet al hele leven vaak plassen, maar sinds ik schildklier probleem heb is het nog erger geworden !

 6. Bart Bart

  Moet zeer vaak plassen tijdens de dag terwijl ik niet overmatig drink.Na een glas water moet bij na onmiddellijk plassen om 10 minuten later terug te plassen.Soms moet ik tijdens een fietstocht van 2 uur 5-6 stoppen voor te plassen.Heb mijn prostaat laten nakijken en dat was ok.
  Vind het zeer vervelend om zoveel en kort op mekaar te moeten plassen

 7. Petra Petra

  Ik moest ontzettend vaak naar het toilet, soms wel 20 keer op een dag. Meestal maar voor een paar druppeltjes maar ik kon nooit ergens rustig zitten. Sinds ik de inlegkruisjes van TENA gebruik ben ik een stuk zelfverzekerder en kan ik weer rustig ergens zijn. Een hele opluchting dus!

 8. Khalid Khalid

  Ik moet heel vaak plassen soms 2 x binnen 15 min ...en vooral in de avond bij het slapen moet ik steeds uit me bed om te plassen ik. Word er wakker van me blaas is dan weer vol ....ben bij de dokter geweest deze zegt je moet plas therapie doen me bekken vond het helemaal niks ....maar dat is geen oplossing voor mijn ding

 9. Wim Wim

  Ik heb na een auto ongeluk urge urine incontinentie ge kregen met plotseling plas drang en de plas niet kunnen ophouden er is niets meer aan te doen dus mee leren leven dat is moeilijk maar je moet verder gr Wim

 10. Paul Mooren Paul Mooren

  Overdag gaat het wel.
  Maar vooral 's-nachts is het vervelend en moet ik iedere 2 uur een beetje plassen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.