Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering

 • Geplaatst op
 • Door Michiel
 • 0
Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering

Incontinentiemateriaal kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels. Wanneer uw incontinentiemateriaal vergoed wordt bepaalt uw apotheek wat u nodig heeft. Dit kunt u dan iedere maand komen ophalen of het wordt eens in de zoveel tijd thuis bezorgd. Toch zijn er ook mensen die er voor kiezen om de incontinentie producten zelf aan te schaffen.

Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering

Incontinentiemateriaal kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels. Wanneer uw incontinentiemateriaal vergoed wordt bepaalt uw apotheek wat u nodig heeft. Dit kunt u dan iedere maand komen ophalen of het wordt eens in de zoveel tijd thuis bezorgd. Toch zijn er ook mensen die er voor kiezen om de incontinentie producten zelf aan te schaffen.

Waarom zou ik incontinentiemateriaal zelf aanschaffen?

Gezien de mogelijkheid bestaat om incontinentiemateriaal te laten vergoeden is het wellicht minder voor de hand liggend om de producten zelf te kopen. Toch zijn er veel mensen die dit wel doen en dat heeft verschillende redenen:

 • Keuze van producten: Wanneer incontinentiemateriaal vergoed wordt besluit de apotheek wat voor merk en type product u krijgt.
 • Hoeveelheid bepalen: Door de producten zelf aan te schaffen kunt u ook zelf bepalen hoeveel incontinentiemateriaal u dagelijks gebruikt. Dit is niet mogelijk als het via de zorgverzekering vergoed wordt. De zorgverzekeraar bepaald dan aan de hand van de brief van de huisarts hoeveel producten u per maand nodig heeft.
 • Eigen risico behouden: Als u zelf uw incontinentiemateriaal aanschaft behoudt u het eigen risico.
 • Eigen regie: Zelf producten online bestellen is zo gedaan. Daarnaast heeft u - als u alles zelf betaald - zelf de regie over het merk van het incontinentiemateriaal, de hoeveelheid die u wilt aanschaffen en heeft u alles in de hand.
 • Verandering van producten: Wanneer u via de zorgverzekeraar uw incontinentiemateriaal krijgt is het mogelijk dat het merk of soort product in een keer veranderd wordt en u ander materiaal krijgt dan u gewend bent.

 
Voor velen is het belangrijk om zelf te kunnen bepalen welk product er gebruikt wordt en hoeveel. Dit is niet mogelijk wanneer het incontinentiemateriaal via de zorgverzekering geregeld wordt.

U kunt afwegen wat het zwaarste weegt en waar u zich het prettigst bij voelt. Het is ook raadzaam om vooraf even uit te rekenen hoeveel geld u maandelijks kwijt bent aan incontinentiemateriaal. Soms krijgt u net een paar euro minder vergoed dan wanneer u het zelf zou betalen. In zo’n situatie kunt u er voor kiezen alles zelf te bekostigen zodat u uw eigen risico behoudt én alle vrijheid heeft wat betreft de productkeuze en hoeveelheid.


Wanneer vergoed een zorgverzekering incontinentiemateriaal?

Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels rondom de vergoeding van incontinentiemateriaal. Als u na het lezen van dit artikel besluit uw incontinentiemateriaal te laten vergoeden raden we het aan eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om alles goed door te nemen.

Goed om te weten is dat wanneer de zorgverzekering uw incontinentiemateriaal vergoed, de kosten eerst worden afgetrokken van het eigen risico (€385,-). Wanneer uw eigen risico helemaal verbruikt is zal de zorgverzekeraar het (gedeeltelijk) vergoeden. De vergoeding loopt via de basisverzekering. Voor incontinentiemateriaal hoeft u dus geen aanvullende verzekering te hebben.

Incontinentiemateriaal wordt vanuit de basisverzekering vergoed als:

 • U bent eerder voor incontinentieklachten behandeld, bijvoorbeeld door de pipo-poli (voor kinderen met urine en ontlasting problemen), bekkenfysiotherapeut of stepped care en deze vormen van behandelen hebben incontinentie niet verholpen of verminderd.
 • Door incontinentieklachten bent u noodzakelijk gedwongen om langdurig incontinentiemateriaal te gebruiken.
 • U heeft langer dan twee maanden last van urine incontinentie of langer dan twee weken last van ontlastingsincontinentie.
 • Als ondersteuning van bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining bij urine incontinentie (zolang de therapie duurt).


Vanuit de basisverzekering wordt incontinentiemateriaal 100% vergoed (nadat het eigen risico verbruikt is) als het gaat om gecontracteerde zorgaanbieders. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan kan de vergoeding die u krijgt per zorgverzekeraar afwijken. Ook zijn er zorgverzekeraars die vergoeden aan de hand van het marktconform; de gemiddelde prijs die in Nederland betaald wordt voor dit soort producten.

Mocht u nou bijvoorbeeld erg prijzig materiaal gebruiken, dan kan het zijn dat u niet het volledige bedrag vergoed krijgt. Hiervoor wordt maximaal de marktconform prijs betaald als vergoeding, de rest zult u zelf moeten bekostigen.


Welke producten worden niet vergoed?

Incontinentiemateriaal kan mogelijk worden vergoed door de zorgverzekeraar als u binnen de richtlijnen past. Echter worden niet alle producten die nodig zijn bij incontinentie vergoed. Onderstaande producten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar:

 • Een plaswekker
 • Beschermende producten en materialen voor de huid (met uitzondering van stomapatiënten)
 • Middelen of materialen die beschermen tegen nare geurtjes
 • Beschermende of speciale kleding (met uitzondering van een netbroekje)
 • Onderleggers voor op het bed (met uitzondering voor mensen met een bijzondere individuele zorgvraag)


Wanneer krijgt u GÉÉN vergoeding:

 • Wanneer u enkel ‘s nachts last heeft van incontinentie en regelmatig in bed plast zal uw zorgverzekering het materiaal niet vergoeden.
 • Als u meer incontinentiemateriaal wilt hebben dan aan u wordt voorgeschreven. Materiaal wat u als ‘extra’ gebruikt krijgt u van de zorgverzekeraar niet vergoed.
 • Gebruikt u het incontinentiemateriaal voor een kind (jonger dan 3)? Hiervoor gaat uw zorgverzekering geen vergoeding geven.*
 • Als de incontinentieklachten kortdurend zijn (bijv. door zwangerschap of na een operatie).


*Kinderen vanaf 3 jaar kunnen uitsluitend in aanmerking komen voor incontinentiemateriaal als incontinentie het gevolg is van een niet-natuurlijke vorm incontinentie.


Hoe kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels omtrent de aanvraag van vergoeding voor incontinentiemateriaal. In de meeste gevallen gaat het als volgt:

 • U schrijft een brief waarin u toestemming vraagt aan uw zorgverzekeraar om incontinentiemateriaal vergoed te krijgen.
 • Bij deze brief voegt u een bewijs toe van uw behandelend arts (soms is er ook een medische indicatie nodig).
 • De brief moet worden opgestuurd naar uw zorgverzekering. Soms is het ook mogelijk om dit in te scannen en digitaal te versturen.
 • Na enkele weken ontvangt u een bericht waarin vermeld staat of u wel of geen vergoeding krijgt voor uw incontinentiemateriaal.
 • Wanneer u goedkeuring heeft gekregen kunt u het incontinentiemateriaal bestellen. De rekening en het declaratieformulier stuurt u op naar uw zorgverzekering.

Wanneer u twijfelt is het raadzaam om voordat u een brief stuurt, even te bellen naar uw zorgverzekering. U kunt dan uw vragen stellen en navragen of zij incontinentiemateriaal vergoeden. Zij zullen je vertellen of het in het pakket wat u hebt vergoed wordt en welke stappen u moet ondernemen.

Houd er rekening mee dat iedere zorgverzekeraar een eigen leverancier heeft voor incontinentiemateriaal. Voordat u uw incontinentiemateriaal krijgt is er een intakegesprek met de leverancier zodat alles goed besproken wordt. Besluit u later toch ergens anders uw materiaal te bestellen? Dan zult u waarschijnlijk niet alle kosten vergoed krijgen.


Wat vergoeden zorgverzekeraars (2019)?

In de zorgverzekeringswet (ZVW) staat vermeld welke producten in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

 • Wegwerpluiers en luierbroeken
 • Wasbare inlegluiers en luierbroeken
 • Anaaltampons en anaalpluggen
 • Netbroekjes


U krijgt een vergoeding voor de producten nadat u uw eigen risico verbruikt heeft.

De wet bepaald dat incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed dient te worden, echter heeft iedere zorgverzekeraar weer andere regels omtrent bijv. niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Ook heeft u vanuit de basisverzekering recht op vergoeding voor de eerste 9 behandelingen voor bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie.


Hieronder ziet u de lijst van zorgaanbieders en wat hun regels omtrent incontinentiemateriaal zijn:

 • VGZ
  Basisverzekering:
  per kwartaal worden 200 stuks incontinentiemateriaal vergoed bij urine incontinentie en bij urine en ontlastingsincontinentie 300 stuks per kwartaal.

 • ANDERZORG
  Basisverzekering:
  100% vergoed bij gecontracteerde leverancier. Bij een niet gecontracteerde leverancier ontvang je 65% van het gemiddelde gecontracteerde tarief.

 • AVERO ACHMEA
  Basisverzekering: 100% vergoeding. Bij een niet gecontracteerde leverancier wordt er 75% vergoed.
  Basisverzekering restitutie: 100% vergoeding. Bij een niet gecontracteerde leverancier wordt er 100% van het marktconforme tarief vergoed.
  Aanvullend: het zelfhulpprogramma IncoCure wordt voor max. €15,- per jaar vergoed. Vergoeding van max. €100,- bij aanschaf van een plaswekker.

 • BEWUZT
  Basisverzekering:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt 70% van het gemiddelde tarief vergoed.

 • CZ
  Zorgbewustpolis:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieder, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 70% van het gemiddelde afgesproken tarief vergoed.
  Zorg-op-maatpolis:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieder, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 75% van de nota tot max. 75% an het gemiddelde afgesproken tarief vergoed.
  Zorgkeuzepolis:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieder, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 100% van de nota tot max. het marktconform tarief vergoed.

 • JUST (was voorheen CZdirect)
  Just Basic:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt 65% van het afgesproken tarief met gecontracteerde zorgaanbieders vergoed.

 • DE AMERSFOORTSE
  Basisverzekering Restitutiepolis:
  100% vergoed, ook bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders, tenzij de rekening onredelijk hoog is.

 • DE FRIESLAND
  Basisverzekering:
  100% incontinentiemateriaal en stomamaterialen, verplicht online bestellen bij een medische speciaalzaak. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder krijgt u geen vergoeding.

 • DITZO
  Basisverzekering met Pechvogelhulp:
  100% vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieders, max. 455 stuks per 3 maanden. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders is toestemming nodig en is de vergoeding lager.

 • DSW
  Basisverzekering:
  100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders, max. 455 stuks per kwartaal en max. 1820 stuks per kalenderjaar. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt 60% van de apotheekinkoopprijs vergoed.
  AV Standaard / AV Top: Bij een plaswekker worden de huurkosten of 90% van de aanschafprijs (tot max. €150,-) vergoed.

 • FBTO
  Zorgverzekering Natura:
  100% vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieder. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed.
  Zorgverzekering Restitutie: 100% vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieder. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 100% van het wettelijke maximale tarief vergoed óf 100% van het marktconforme tarief.

 • HEMA
  Basisverzekering:
  100% dekking bij gecontracteerde aanbieder. Bij een niet-gecontracteerde aanbieder is het 75% vergoeding tot max. 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven.

 • INTERPOLIS
  Basisverzekering ZorgActief:
  100% dekking. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder krijgt u 75% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
  Basisverzekering ZorgCompact: 100% dekking. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder krijgt u 70% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
  MeerZeker / ZonderZorgen: Zelfhulpprogramma IncoCure: 100%, max. €15,- per jaar

 • INTWENTE
  Zorgpolis:
  100% dekking bij gecontracteerde leveranciers, max. 455 stuks per 3 maanden, max. 1820 stuks per kalenderjaar. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt 60% van de apotheekinkoopprijs vergoed.
  AV Standaard / AV Top: Huurkosten of 90% van de aanschafprijs voor een plaswekker, tot max. €150,-

 • IZA
  IZA Ruime Keuze:
  100% dekking (200 stuks per kwartaal bij urine incontinentie, 300 stuks per kwartaal bij urine en ontlastingsincontinentie). Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt 80% van het gemiddelde tarief vergoed.
  IZA Eigen Keuze: 100% dekking (200 stuks per kwartaal bij urine incontinentie, 300 stuks per kwartaal bij urine en ontlastingsincontinentie). Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt 100% vergoed, tenzij de rekening onnodig hoog is.


 • IZZ (onderdeel van VGZ)
  Basisverzekering:
  per kwartaal worden 200 stuks incontinentiemateriaal vergoed bij urine incontinentie en bij urine en ontlastingsincontinentie 300 stuks per kwartaal.
  Basis Bewuzt: 70% vergoeding van het gemiddelde tarief bij niet gecontracteerde leveranciers.
  Basis Natura: 80% vergoeding van het gemiddelde tarief bij niet gecontracteerde leveranciers.
  Basis Restitutie: 100% vergoeding bij niet gecontracteerde leveranciers (tenzij te hoge rekening, dan wordt marktconform tarief vergoed).

 • MENZIS
  Basis Voordelig:
  100% dekking bij gecontracteerde aanbieder. Bij niet gecontracteerde leveranciers krijgt u een vergoeding van 65% van de rekening tot max. 65% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven.
  Basis: Bij niet gecontracteerde leveranciers krijgt u een vergoeding van 75% van de rekening tot max. 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven.
  Menzis Basis Vrij: 100% vergoeding van niet gecontracteerde leveranciers (tenzij te hoge tarieven).

 • NATIONALE NEDERLANDEN
  Basisverzekering:
  100% vergoeding, ook bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders - tenzij de rekening onredelijk hoog is.

 • OHRA
  Zorgverzekering / Zorgverzekering (incl. gezond):
  100% dekking. Ga je naar een andere leverancier dan krijg je 100% vergoeding op voorwaarden dat 1) er toestemming gevraagd wordt aan OHRA en (2 dat OHRA een toelichting ontvangt van je behandelend arts.

 • ONVZ
  Vrije Keuze Basisverzekering:
  100% dekking. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder moet eerst toestemming worden gevraagd bij ONVZ.

 • OZF ACHMEA
  Basisverzekering:
  100% dekking,tenzij er gekozen wordt voor een niet gecontracteerde leverancier.
  AV Compact / AV Royaal: Zelfhulpprogramma IncoCure: 100%, max. €15,- per jaar

 • PNO
  Basisverzekering:
  100% dekking

 • PRO LIFE
  Principe Polis / Principe Polis Restitutie:
  100% dekking
  Mediumpolis / Largepolis / Extra Largepolis: Zelfhulpprogramma IncoCure: 100%, max. €15,- per jaar
  Largepolis / Extra Largepolis: 100% vergoeding bij (huurkosten) trans therapie.

 • PROMOVENDUM
  Ruime Keuze / Ruime Keuze Student:
  100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieders. Bij niet gecontracteerde zorgaanbieders wordt 80% van de kosten vergoed.

 • SALLAND
  Basispolis:
  100% dekking bij gecontracteerde zorg, bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt tot max. 90% van het tarief van gecontracteerde zorgaanbieders vergoed.
  Aanvullende verzekering Extra: €100,- per kalenderjaar vergoeding voor plaswekker.
  Aanvullende verzekering Plus: max. €200,- per kalenderjaar vergoeding voor plaswekker.
  Aanvullende verzekering Extra: max. €300,- per kalenderjaar vergoeding voor plaswekker.

 • STAD HOLLAND
  Basisverzekering:
  100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieders (max. 455 stuks per kwartaal, max. 1820 stuks per kalenderjaar). Indien de rekening van niet-gecontracteerde zorgaanbieders niet onnodig hoog is wordt deze ook vergoed.
 • Extra uitgebreide AV: Bij plaswekker; vergoeding huurkosten of 90% van de aanschafprijs (max. €150,-).
 • AV Zorg Riant: 100% vergoeding plaswekker bij gecontracteerde zorg.

 • UMC Zorgverzekering: 100% dekking bij zowel gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgaanbieder.
 • UNITED CONSUMERS (VGZ)
  VGZ Ruime Keuze / VGZ Eigen Keuze:
  100% dekking

 • UNIVE
  Basisverzekering Zorg Select:
  100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder, 70% vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieder.
  Basisverzekering Zorg Geregeld: 100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder, 80% vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieder.
  Basisverzekering Zorg Vrij: 100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder, vergoeding van het marktconforme tarief bij niet gecontracteerde zorgaanbieder.
 • VVAA
  Zorgverzekering Basis: 100% vergoeding
 • ZEKUR
  Gewoon ZEKUR Polis / Gewoon ZEKUR Zorg Vrij: 100% dekking, 200 stuks per kwartaal bij urine incontinentie en 300 stuks per kwartaal bij urine- en ontlastingsincontinentie.

 • ZIEZO (ZILVERENKRUIS):
  ZieZo Selectief / ZieZo Basis: 100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder. 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij niet gecontracteerde zorgaanbieders.

 • ZILVERENKRUIS
  Basis Budget / Basis Zeker / Basis Exclusief:
  100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder.
  Aanvullend 2 sterren / Aanvullend 3 sterren / Aanvullend 4 sterren: Zelfhulpprogramma IncoCure: 100%, max. €15,- per jaar

 • ZORG EN ZEKERHEID
  Zorg Gemak Polis: 100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder is dit 75%
  Zorg Zeker Polis: 100% dekking bij gecontracteerde zorgaanbieder. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieder is dit 80%
  Zorg Vrij Polis: 100% dekking bij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgaanbiederWellicht ook interessant

Bekijk hier ons kenniscentrum omtrent incontinentie met onder andere diverse tips bij incontinentie, informatie over de werking van de blaas en alles over het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal.

Vragen?

Indien u vragen heeft over incontinentiemateriaal of over de mogelijkheden omtrent mogelijke vergoedingen kunt u ook altijd even contact met ons opnemen. Wij zijn dagelijks van 08:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 085 - 77 33 772.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden