Urineverlies

  • Geplaatst op
  • Door Reinier
  • 2

Urineverlies betekent het niet goed (meer) kunnen ophouden van uw urine. Het ongewild verlies als gevolg daarvan kan variëren: bij de ene persoon is er sprake van enkele druppeltjes, iemand anders kan scheuten verliezen en weer een derde persoon raakt zijn gehele blaasinhoud kwijt.

Wat is urineverlies?

Wat veroorzaakt urineverlies en wat zijn de symptomen ervan? Urineverlies is de medische term voor het oncontroleerbaar lekken van urine. Het is een veel voorkomend en vaak als ongemakkelijk ervaren probleem, dat op elke leeftijd kan voorkomen, maar het meest voorkomt bij vrouwen boven de 40.

Veel mensen hebben af en toe last van urineverlies of incontinentie. Dit is vaak het gevolg van een plotselinge toename van druk op de blaas, zoals hoesten, lachen of iets zwaars optillen. Voor sommige mensen kan incontinentie echter een chronisch probleem zijn. Medicijnen en andere behandelingen kunnen helpen om incontinentie onder controle te krijgen en de invloed ervan op uw leven te verminderen.

Oorzaken van urineverlies

Er zijn verschillende dingen die incontinentie kunnen veroorzaken. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van urineverlies zijn:

  • Infecties van de urinewegen kunnen de blaas irriteren en doen verkrampen.
  • Een andere mogelijkheid is zwangerschap, wanneer de uitzettende baarmoeder druk uitoefent op de blaas.
  • In sommige gevallen kan een onderliggende medische aandoening, zoals diabetes of multiple sclerose, tot incontinentie leiden. Wanneer een onderliggende aandoening incontinentie veroorzaakt, spreekt men van chronische incontinentie.

Symptomen van urineverlies

De symptomen van urineverlies zijn uiteenlopend. Een overactieve blaas kan ertoe leiden dat iemand plotseling dringend moet plassen. Dit kan vaak leiden tot urineverlies voordat iemand de kans krijgt naar het toilet te gaan.

Aan de andere kant kan stressincontinentie urineverlies veroorzaken bij activiteiten als hoesten, lachen of sporten.

Sommige mensen kunnen ook urineverlies hebben wanneer zij bukken of iets zwaars optillen. Hoewel urineverlies gênant kan zijn, is het van essentieel belang te bedenken dat het een veel voorkomend probleem is dat doeltreffend behandeld kan worden.

Als u zich zorgen maakt over de plasklachten die u ondervindt, is het raadzaam om hierover te praten.

Wat is urineverlies en wat is een behandeling van urineverlies?

Hoewel er geen genezing voor urineverlies bestaat, kunnen verschillende behandelingen helpen de symptomen te verminderen of weg te nemen.

  • Veel gevallen kunnen worden verholpen met eenvoudige behandelingen zoals medicijnen, bekkenbodemoefeningen, en een operatie of verandering van levensstijl.
  • In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een lichamelijk probleem, zoals een verzakking van de blaas of de plasbuis, te verhelpen.
  • Met de juiste behandeling kunnen veel mensen met urineverlies hun blaas weer onder controle krijgen en de kwaliteit van hun leven verbeteren. Voor de meeste mensen is tijdelijke incontinentie echter geen reden tot bezorgdheid.

De vaakst voorkomende vormen van incontinentie

Globaal uitgelegd zijn er drie vormen van urine-incontinentie. De vaakst voorkomende vorm is inspannings- of stressincontinentie. Dit heeft niets met stress te maken, maar alles met de druk die er op uw buikholte komt te staan bij lichamelijke inspanning. Vrouwen hebben het vaakst met deze vorm van incontinentie te maken. Bij aandrangincontinentie treedt er urineverlies op wanneer u plotseling een sterke aandrang krijgt en het toilet niet op tijd kunt bereiken. Dit heeft te maken met een verstoorde communicatie tussen uw blaas en hersenen. De derde vorm is de gemengde vorm.

 

Tijdelijk urineverlies

Urineverlies kan uiteraard ook tijdelijk zijn. Dit zien we vaker bij personen van jongere leeftijd. Zo kan incontinentie bij vrouwen namelijk tijdens de zwangerschap of juist na een bevalling optreden, zeker wanneer een van deze twee of misschien beiden zwaar waren. Ook kunnen een blaasontsteking en een darmverstopping oorzaken zijn van tijdelijke plasproblemen. En wist u dat er bij jonge vrouwen regelmatig sprake is van verlies van urine? Hormoonwisselingen tijdens de menstruatie kunnen de sluitspieren doen verslappen. De meeste vrouwen merken tijdens hun menstruatie echter niets van dit urineverlies.

 

Wanneer moet u bij urineverlies uw huisarts bezoeken?

Veel mensen vragen zich af of zij voor hun urineverlies hun huisarts dienen te bezoeken. Het volmondige antwoord daarop is ‘ja’. Incontinentie heeft een negatieve impact op uw dagelijks leven. Bovendien ligt er altijd een oorzaak ten grondslag aan urineverlies, welke u zult willen aanpakken. Uw huisarts neemt tijdens het bezoek een anamnese bij u af. Dit betekent dat hij of zij u vraagt naar uw patroon van urineverlies en toiletbezoek en uw medische en psychologische situatie met u bespreekt. Ook is het bijhouden van een plasdagboek vaak noodzakelijk.

 

Urineverlies bij vrouwen

Zoals gezegd komt door hun anatomie incontinentie vaker bij vrouwen voor. De bekkenbodemspieren van vrouwen zijn nu eenmaal iets minder sterk en krijgen gedurende de levensloop ook meer te verduren. Denkt u hierbij aan de eerder genoemde hormoonschommelingen, zwangerschappen en bevallingen. Vaak krijgen vrouwen tijdens of na de menopauze last van plasproblematiek, omdat ook dan de elasticiteit van de bekkenbodem vermindert. Incontinentie heeft een sterke negatieve invloed op het lichaamsbeeld van vrouwen en op hun seksualiteitsbeleving. Lees hier alles over urineverlies/ incontinentie bij vrouwen.

 

Urineverlies bij mannen

Urineverlies bij mannen ontstaat vaak op oudere leeftijd, niet zelden ten gevolge van een operatie. Met het onderzoek naar de oorzaak van urineverlies bij mannen is de functie van de prostaat onlosmakelijk verbonden. De prostaat, die een vloeistof aanmaakt die samen met sperma semen vormt, groeit gedurende de gehele levensloop van een man. Wanneer uw prostaat te sterk groeit, kan dit ongewenst urineverlies opleveren. In slechts een enkel geval wordt het gevreesde scenario werkelijkheid en is er sprake van prostaatkanker. Ook hersenbeschadigingen door bijvoorbeeld een beroerte kunnen tot urineverlies leiden. Dit geldt ook voor vrouwen. Lees hier meer over inontinentie bij mannen.

 

Urineverlies: wat kunt u eraan doen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan urineverlies wel degelijk bestreden worden. Niet zelden zelfs zo succesvol, dat het ongewenst verliezen van urine geheel verdwijnt. Hoe u het probleem van urineverlies dient te behandelen, is afhankelijk van het type incontinentie waarvan bij u sprake is. Uw huisarts zal u hierover informeren. Een veel ingezette behandelmethode is blaastraining, waarbij u uzelf traint om gedurende steeds langere intervallen uw urine op te houden. Ook bekkenbodemtraining onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut is effectief.

In sommige gevallen worden er medicijnen tegen urineverlies voorgeschreven. Deze medicijnen hebben bijvoorbeeld als effect dat uw blaas beter kan ontspannen en hierdoor rekbaarder wordt. Dergelijke medicatie wordt alleen bij aandrangincontinentie ingezet. Er kunnen bijwerkingen optreden. Inmiddels bestaan er ook op operatief gebied diverse mogelijkheden om urineverlies te verhelpen. De ingrepen zijn tegenwoordig een stuk minder ingrijpend dan vroeger. Wanneer blijkt dat uw urineverlies middels een operatie verholpen dient te worden, zal uw huisarts u naar een specialist sturen.

 

Incontinentie en leefstijl

Wanneer u naar uw huisarts stapt om uw urineverlies te behandelen, zullen leefstijlaanpassingen vaak onderdeel uitmaken van het behandelplan. Wist u dat u met slechts enkele veranderingen al een grote verbetering in het urineverlies kunt waarnemen? Belangrijke tips zijn het verminderen van de cafeïne-inname en alcohol, het stoppen met roken en -bij overgewicht- afvallen. Zeker buikvet, dat voor extra druk op de buikholte zorgt, heeft een negatief effect op urineverlies.  Behalve een gezond en vezelrijk dieet is ook regelmatige beweging van belang.


Het gebruik van incontinentiematerialen

Urineverlies heeft een flinke impact op het dagelijks leven van iedereen die het overkomt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig voldoende materialen met absorberend vermogen om vervelende ongelukjes te voorkomen. Incontinentiemateriaal van TENA houdt u droog, beschermt uw huid en voorkomt nare geurtjes. Verschillende fabrikanten waaronder TENA voeren een breed assortiment. Valt u echter nooit enkel en alleen terug op incontinentiemateriaal. Alhoewel deze een fijne bescherming geven, moet u zich niet van de kans op het behandelen van plasproblemen onthouden.

Reacties

  1. Siebe Siebe

    Ik heb al jaren te maken met urineverlies, eigenlijk sinds ik "Abraham gezien heb", in het begin viel het nog wel mee, af en toe een druppeltje, maar de laatste jaren haal ik het toilet eigenlijk nooit meer op tijd. Na overleg met m'n huisarts besloten me erbij neer te leggen en maar te zorgen voor goede bescherming. Helaas vergoedt mijn verzekeraar niks en heb ik daarom eerst allerlei goedkoop materiaal geprobeerd om uiteindelijk bij TENA uit te komen. Ik heb m'n urineverlies nu dankzij de luiers van TENA onder controle en kan met een gerust hart naar kantoor en m'n normale dingen doen. Mijn advies voor iedereen die ook met urineverlies te maken heeft; ontken het niet en accepteer dat het soms is zoals het is. Zorg voor goede bescherming en realiseer je dat het heel normaal is. :-).

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.