Oorzaken van incontinentie

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Oorzaken van incontinentie

Er is niet één oorzaak van incontinentie, dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Dit kan te maken hebben met een neurologische afwijking, leeftijd, de algehele gezondheid of een bepaalde periode in uw leven zoals een zwangerschap of de overgang. Feit is wel dat zowel mannen als vrouwen last kunnen hebben van ongewenst urineverlies maar het komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Ongewenst urineverlies is vervelend. Afhankelijk van de oorzaak is het mogelijk om nog van incontinentie af te komen, of het te verminderen door oefeningen te doen of de leefstijl aan te passen. De meest voorkomende oorzaken van incontinentie leest u in dit artikel.

Verzwakte bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zorgen er normaal gesproken voor dat deze goed tegen elkaar gedrukt blijven wanneer er aandrang is om te plassen. Wanneer deze spieren zwakker zijn geworden kunnen ze minder druk uitoefenen en bestaat de kans dat er urine kan ontsnappen. Vooral bij vrouwen komt deze oorzaak vaak voor, er zijn meerdere redenen waardoor bekkenbodemspieren verzwakken, namelijk: ouderdom, zwangerschap of overgewicht.

Zwangerschap / bevalling

Tijdens de zwangerschap worden de bekkenbodemspieren wat zachter door de hormoonverandering. Daarnaast zorgt de groei van de baby ervoor dat er meer druk komt op de bekkenbodemspieren. Na de bevalling kan het zijn dat de bekkenbodemspieren nog zwak zijn. Door een aantal weken bekkenbodemspieroefeningen te doen is de kans groot dat de incontinentie ook weer verdwijnt. Lees hier meer over incontinentie na een bevalling.


Overgewicht

Door het extra vet rondom de buik wordt er meer druk uitgeoefend op de blaas en bekkenbodemspieren. Hierdoor kan er mogelijk ongewenst wat urine vrijkomen. Wanneer men gaat afvallen om het overgewicht kwijt te raken is de kans groot dat ook de incontinentie uiteindelijk verdwijnt. Dit zal wel gepaard moeten gaan met bekkenbodemspieroefeningen om de spieren weer wat sterker te maken.


Overgang

Tijdens de overgang rekken de bekkenbodem- en buikspieren meer uit. Dit komt omdat het lichaam tijdens deze periode minder oestrogeen aanmaakt. Hierdoor worden de bekkenbodemspieren zwakker en sluiten ze niet meer goed. Minder oestrogeen kan tegelijkertijd zorgen voor een overactieve blaas waardoor u last kunt krijgen van aandrangincontinentie. Doordat de bekkenbodemspieren uitrekken kan er een verzakking ontstaan. Dit betekent dat de blaas, baarmoeder en/of darmen richting de vagina zakken. Het kan zijn dat er daardoor meer druk uitgeoefend wordt op de blaas waardoor u uw plas minder goed kunt ophouden.

Het kan gunstig zijn om tijdens de overgang bekkenbodemspieroefeningen te doen om deze spieren sterker te maken waardoor u mogelijk minder last heeft van ongewenst urineverlies.


Een neurologische aandoening

Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de signaaloverdracht tussen de blaas en de hersenen. Wanneer iemand een neurologische aandoening heeft en het zenuwstelsel dus niet optimaal werkt bestaat de kans dat de signalen verkeerd worden doorgegeven. Het kan gebeuren dat er een signaal vanuit de blaas naar de hersenen gestuurd wordt met de boodschap dat de blaas vol zit, terwijl dit in feite niet het geval is. Andersom kan dit ook gebeuren; dat de hersenen een signaal sturen naar de blaas om te plassen terwijl u niet op het toilet zit. U verliest dan ongewenst een paar druppels tot een scheutje urine. Wat ook kan is dat het signaal helemaal niet doorgegeven wordt, waardoor u - ook al zit uw blaas vol - geen prikkel krijgt dat u naar het toilet moet waardoor u ongewenst urine verliest.

Neurologische aandoeningen die deze signaaloverdracht kunnen verstoren zijn onder andere: MS, een beroerte, de ziekte van Parkinson, beschadiging van de zenuw of een dwarslaesie.


Diabetes

Mensen met diabetes hebben vaak ook last van incontinentie, dit komt onder andere door de verstoorde gevoeligheid van de blaas. Meestal gaat het om het soort druppel-/ overloopincontinentie waarbij de blaas letterlijk overloopt. Echter is dit niet het enige, wanneer iemand last heeft van diabetes wordt er namelijk ook meer urine in de blaas aangemaakt, hierdoor is de blaas sneller vol en kan de aandrang in een keer opkomen. Dit kan het moeilijk maken om de urine op te houden waardoor het mogelijk is dat u wat urine verliest.


Ouderdom

Ouder worden gaat vaak gepaard met lichamelijke ongemakken. Doordat de bekkenbodemspieren zwakker worden kunnen deze minder goed sluiten wat ongewenst urineverlies kan veroorzaken. Echter spelen bij ouderdom meer factoren een rol, zoals verminderde mobiliteit (waardoor iemand niet op tijd bij het toilet kan zijn), het cognitieve vermogen en overige klachten/beperkingen zoals het zicht, overgewicht of ziektes zoals dementie of de ziekte van Parkinson. Iemand die op leeftijd is en vergeetachtig is zal regelmatig aangestuurd moeten worden om naar het toilet te gaan.


Problemen met de blaas

Het kan voorkomen dat iemand geboren wordt met een afwijking aan de blaas of urineleiders. Dit soort problemen kunnen ook op latere leeftijd voorkomen. Wanneer u problemen heeft met uw blaas is de kans aanwezig dat u last krijgt van incontinentie. Een aantal voorbeelden zijn:

 

  • Retentieblaas: Urine wordt door de blaas vastgehouden waardoor de blaas gaat overlopen en u urine verliest.
  • Een langdurige blaasontsteking
  • Een infectie bij de blaas
  • Blaaskanker

Lees hier meer over de werking van de blaas


Verschillende oorzaken incontinentie

Er bestaan uiteraard verschillende soorten incontinentie maar er zijn ook verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u last krijgt van incontinentie. Vaak komt incontinentie pas op latere leeftijd voor tenzij het gaat om een aangeboren afwijking of ziekte die ervoor zorgt dat iemand last krijgt van ongewenst urineverlies. Bij verschillende situaties is het mogelijk om incontinentie te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen, dit is het geval wanneer u incontinent bent geraakt door de zwangerschap of bevalling, door overgewicht of wanneer verzwakte bekkenbodemspieren de oorzaak zijn.

Bekkenbodemspieroefeningen kunnen de ongemakken van incontinentie verminderen of er voor zorgen dat u helemaal van incontinentie af komt. Wanneer de bekkenbodemspieren weer goed functioneren en sterk zijn kunnen ze ook beter sluiten waardoor de kans kleiner is dat u ongewenst urine verliest.

Bij sommige oorzaken kunt u zelf niets doen om de incontinentie te verminderen waardoor u er simpel weg mee zult moeten leren leven. Het kan helpen om regelmatig te toiletteren en wanneer u ergens naartoe gaat kunt u vooraf even kijken waar u mogelijk naar het toilet kunt gaan zodat u niet in de stress hoeft te schieten. Een andere mogelijkheid is het gebruik van incontinentiemateriaal. Producten van TENA kunnen zowel voor mannen (TENA Men) als vrouwen (TENA Lady) erg gunstig zijn om met een veilig en comfortabel gevoel de deur uit te gaan. 

 

Verder lezen? Bekijk ook verschillende blogs met:

Reacties

  1. Reynald verhoef Reynald verhoef

    klopt.ben.ik.het.mee.eens.mar.voor.al.als het koud weer.is buiten.dan.heb.ik.er.meer.last.van

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »