Incontinentiemateriaal verwisselen, hoe vaak is dat nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Incontinentiemateriaal verwisselen, hoe vaak is dat nodig?

Beginnende incontinentie is vaak lastig, niet alleen omdat het erg confronterend kan zijn dat u geen (of moeilijker) urine kunt ophouden maar ook omdat er nogal wat bij komt kijken. Vragen als: welk incontinentiemateriaal heb ik nodig? Wat is de oorzaak van incontinentie? Welk product is geschikt? Of: Wanneer/hoe vaak moet ik het incontinentiemateriaal verschonen? Er zijn veel vragen die bij u opv kunnen komen als u ontdekt dat u last heeft van incontinentie. Een aantal vragen hebben we al beantwoord in onze vorige blogs, maar vandaag gaan we graag dieper in op de vraag hoe vaak u incontinentiemateriaal dient te vervangen.

Incontinentiemateriaal vervangen: u bepaalt zelf!

Eigenlijk is het heel simpel: het is aan u wanneer u besluit uw incontinentiemateriaal te vervangen. De reden hiervoor kan zijn dat, het incontinentiemateriaal vol zit, een doordringende geur van urine, een geïrriteerde huid. Maar ook verwisselen veel mensen hun incontinentiemateriaal wanneer ze wat urine verliezen. Hoewel dit enerzijds logisch is (u heeft urine verloren en wilt graag een schoon incontinentie product gebruiken) is het niet per se nodig. De incontinentieproducten zijn er zo opgemaakt dat u meerdere keren urine kunt verliezen en niet na één ongelukje al verzadigd is.

Het is aan u wanneer u het materiaal verschoont, maar zeker als u gebruik maakt van TENA Lady inlegkruisjes of TENA Men inleggers zoals TENA Men Protective Shield kan het prettig zijn om dit om een aantal uur te verschonen. Zo voorkomt u dat u gaat doorlekken, het voelt fris en hygiënisch en de kans op huidirritatie wordt verkleind. Daarnaast is het incontinentiemateriaal voor lichte incontinentie redelijk goedkoop waardoor de kosten niet gigantisch oplopen als u wat vaker het incontinentiemateriaal verschoont. Het advies is om incontinentiemateriaal na 4 tot 6 uur te verwisselen. Echter, het is belangrijk dat het voor u comfortabel is en dat u doet wat voor u goed voelt. Zolang u niet te lang wacht met verschonen is het altijd goed.

Incontinentiemateriaal met vochtindicator

Vanwege het feit dat incontinentiemateriaal voor matig en zwaar urineverlies prijziger is, wordt hierbij aangeraden het product pas te vervangen wanneer het verzadigd is. Zoals eerder werd aangegeven is dit materiaal erop gemaakt dat het meerdere ongelukjes kan opvangen. Sommige van deze producten hebben aan de buitenzijde een vochtindicator. Dit is een streep die over de breedte van het incontinentiemateriaal loopt en blauw kleurt wanneer het product verzadigd is. Op deze manier ziet u in één oogopslag of het incontinentiemateriaal vervangen moet worden ja of nee. Dit is niet alleen prettig voor uzelf, maar ook voor in de zorg. De verzorgende ziet snel wat nodig is en hoeft niet onnodig het materiaal te vervangen.

Door de vochtindicator voorkomt u dat u het incontinentiemateriaal weggooit terwijl het nog niet verzadigd is en kunt u geld besparen.

Is uw incontinentiemateriaal snel vol? Kies een hogere absorptie!

Als u merkt dat uw incontinentiemateriaal erg snel vol is en vaak verwisseld moet worden, kan het slim zijn om een ander product te kiezen. Wellicht past het product dat u gebruikt niet bij uw vorm van incontinentie waardoor het te snel verzadigd is. Het is niet alleen vervelend dat u vaak uw incontinentiemateriaal moet vervangen - het is vooral erg prijzig.

Wat u in dit geval het beste kunt doen is een product aanschaffen met een hoger absorptieniveau. U kunt aan de druppels op de verpakking zien wat het absorptieniveau is; TENA geeft dit aan op een schaal van 8 druppels. Staat er 1 absorptie druppel dan is dit bedoeld voor lichte incontinentie (verliezen van druppels of af en toe een scheutje urine). Voor zware incontinentie (wanneer u uw volledige blaasinhoud verliest) kiest u een product waar 8 absorptie druppels op staan.

Door een product te gebruiken met een hoger absorptieniveau betekent dit dat het product meer urine kan opvangen en u het dus minder vaak hoeft te verwisselen. Bij de productomschrijving ziet u ook staan hoeveel ml. er kan worden opgevangen. Meer informatie hierover leest u in het artikel ‘Hoe weet ik welk absorptieniveau ik nodig heb?’

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van het geschikte incontinentiemateriaal? U kunt altijd even contact met ons opnemen of gratis en vrijblijvend gebruik maken van de Keuzehulp. Na het beantwoorden van een paar korte vragen zoekt de Keuzehulp het product dat het meest geschikt is voor uw situatie. Wilt u gelijk de verschillende mogelijkheden bekijken, ga dan naar deze pagina voor TENA Men of bijvoorbeeld naar deze pagina voor TENA Lady.

Gebruik nooit twee producten tegelijkertijd

Om te voorkomen dat men doorlekt zijn er mensen die ervoor kiezen om twee producten met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een verband en een incontinentiebroekje (TENA Pants). Het idee hierachter is dat doorlekken zo kan worden voorkomen. Echter, dit is helaas niet het geval: wanneer het verband verzadigd is zal de urine niet door het incontinentiebroekje worden opgevangen maar langs de benen omlaag lopen. U kunt dan beter kiezen voor een product dat genoeg urine kan opvangen en waarbij u een comfortabel en zelfverzekerd gevoel heeft. Wanneer u het juiste materiaal gebruikt, zal doorlekken niet snel gebeuren. Zolang u maar op tijd uw incontinentiemateriaal verwisseld.

Hoe zit dit bij ontlastingsincontinentie?

Ook bij ontlastingsincontinentie is het van groot belang dat u doet wat voor u prettig is. Hoewel urine wel even kan blijven zitten, is dit met ontlasting voor velen erg onprettig en wordt het incontinentiemateriaal het liefst zo snel mogelijk vervangen. Dit is een goede keuze, ontlasting kan de huid namelijk behoorlijk aantasten door de zuren die erin zitten. Door direct te verschonen als u ontlasting heeft verloren kunt u huidirritatie beperken. Daarnaast is het een goed idee om uw billen in te smeren met TENA Barrier cream, hiermee brengt u een waterafstotend laagje aan op de huid dat uw huid beschermt.

Incontinentiemateriaal verwisselen: doe wat goed voelt!

Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk. Als u het prettig vindt om regelmatig te verschonen is dit helemaal prima. Houdt echter wel in de gaten of u het juiste product gebruikt voor uw vorm van incontinentie; het juiste product biedt het meeste comfort en veiligheid.

Wellicht ook interessant

Klik hier voor een overzicht van algemene blogs over incontinentie
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht van alle tips bij incontinentie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »