Stressincontinentie; oorzaken en tips

Hoe vervelend deze vorm van incontinentie ook is, er zijn gelukkig wel wat manieren om de klachten zelf te verlichten. Oefeningen die u gemakkelijk vanuit huis kunt uitvoeren om op deze manier minder last te ervaren van stressincontinentie.

Voordat we tips gaan geven om minder last te ervaren van inspanningsincontinentie is het wellicht handig om te weten wat er precies in het lichaam gebeurt en waarom u ongewenst urine verliest.


De oorzaak van stressincontinentie

Hoewel stressincontinentie ook bij mannen voor kan komen, zijn het voornamelijk vrouwen die last hebben van deze vorm van incontinentie. De bekkenbodemspieren zijn normaal goed gesloten om urine tegen te houden. Echter kan dit veranderen als de bekkenbodemspieren minder stevig zijn dan ze horen te zijn. Bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap, door de overgang of door verzwakte spieren. Het gevolg is dat de bekkenbodemspieren minder goed samen kunnen spannen waardoor u ongewenst wat druppels urine verliest als u zich plots inspant.

Bij deze vorm van incontinentie is het dus van belang dat de bekkenbodemspieren weer wat steviger worden. Dit kan in veel gevallen helpen om uiteindelijk volledig klachtenvrij te zijn. Daarnaast kunnen de oefeningen veelal thuis worden uitgevoerd wat voor velen erg prettig is.

Kan een stressincontinentie oorzaak worden behandeld of voorkomen?

Er zijn veel verschillende oorzaken van stressincontinentie, maar enkele van de meest voorkomende zijn zwangerschap en bevalling, overgewicht of obesitas, de menopauze en roken. Bepaalde medicijnen, zoals die voor hoge bloeddruk of depressie, kunnen ook de stressincontinentie oorzaak zijn.

De behandeling van stressincontinentie hangt vaak af van de onderliggende oorzaak. Als bijvoorbeeld gewichtstoename de oorzaak is, kan gewichtsverlies helpen om de symptomen van stressincontinentie te verminderen of te laten verdwijnen. Als de menopauze de oorzaak is, kan een hormoonvervangende therapie worden aanbevolen.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om stressincontinentie te behandelen. Er zijn veel verschillende manieren om deze aandoening te voorkomen, zoals een gezond gewicht behouden, stoppen met roken en bekkenbodemoefeningen doen.

 

Een aanzienlijk aantal vrouwen lijdt aan de aandoening stressincontinentie

Tot de vele mogelijke oorzaken van stressincontinentie behoren de bevalling, overgewicht en ouder worden. Er bestaan middelen om de symptomen van stressincontinentie te verlichten en de algemene levenskwaliteit te verbeteren als iemand aan deze symptomen lijdt. Lees verder en leer van HulpmiddelOnline meer over stress incontinentie betekenis en de behandeling ervan.

Wat is de stress incontinentie betekenis en wat zijn de symptomen ervan?

Oorzaken stressincontinentie: het wordt veroorzaakt door hoesten, lachen, niezen of elke andere lichamelijke activiteit die druk uitoefent op de blaas. De symptomen van stressincontinentie zijn urineverlies tijdens deze activiteiten. Stressincontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt vaak op na de zwangerschap of de menopauze.

Hoe beïnvloedt stressincontinentie het leven van mensen, zowel lichamelijk als emotioneel? Stressincontinentie kan het leven van mensen aanzienlijk beïnvloeden, zowel lichamelijk als emotioneel. De aandoening kan problemen veroorzaken bij het dagelijkse werk, het sporten en het omgaan met anderen.

Het kan ook leiden tot gevoelens van een laag zelfbeeld en angst. Stressincontinentie is een veel voorkomend probleem, maar het is behandelbaar. Er zijn veel mogelijkheden om mensen te helpen met stressincontinentie, te leren hoe ermee om te gaan en zodoende de invloed ervan op hun leven te verminderen. Bekijk de keuzehulp om te bepalen wat voor u zou kunnen werken.

Hoe kunnen mensen omgaan met de stressincontinentie oorzaak?

Voor als mensen geen behandeling willen of kunnen ondergaan, komen de oorzaken vaak ter sprake. Mensen met stressincontinentie kunnen een aantal dingen doen om de aandoening onder controle te houden.

  • Vermijd activiteiten die de blaas belasten, zoals hoesten, niezen, lachen en zware voorwerpen tillen.
  • Regelmatig bekkenbodemoefeningen doen om de spieren rond de blaas te versterken.
  • Absorberend maandverband of ondergoed dragen om urineverlies tegen te gaan.
  • De vochtinname gedurende de dag aanpassen, zodat de blaas niet te vol raakt.

Om de stressincontinentie oorzaak aan te pakken, moet u met uw arts praten over behandelingsmogelijkheden. Er zijn verschillende effectieve behandelingen beschikbaar om de levenskwaliteit van mensen met deze aandoening te verbeteren.

De functie van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren kunt u zien als een soort hangmat voor de organen die in de onderbuik zitten, zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en een stuk van de dikke darm. Het biedt ondersteuning en zorgt ervoor dat de organen op hun plek blijven zitten. Daarnaast heeft het een functie om te openen en te sluiten (er is een aparte opening voor de plasbuis, vagina en anus). Normaliter zullen de bekkenbodemspieren sluiten wanneer er druk komt door niezen, hoesten, springen of lachen. Ze sluiten ook wanneer er aandrang is om naar het toilet te gaan. Echter gebeurt dit niet of minder goed wanneer de spieren verzwakt zijn.

Bekkenbodemspieroefeningen

Er zijn verschillende bekkenbodemspieroefeningen die u thuis kunt uitvoeren om stressincontinentie te verlichten. Door de oefeningen uit te voeren kunt u de bekkenbodemspieren weer sterker maken met als gevolg dat de spieren beter kunnen sluiten en u geen urine meer verliest. Er is echter wel wat discipline nodig om de oefeningen zelfstandig uit te voeren. De bekkenbodemspieroefeningen zullen dagelijks moeten worden uitgevoerd, ook als u bijna geen last meer heeft van inspanningsincontinentie. Wanneer u stopt met de oefeningen bestaat er een kans dat de bekkenbodemspieren weer zullen verzwakken waardoor u weer opnieuw moet beginnen met het sterker maken van de spieren. Door de oefeningen met regelmaat uit te blijven voeren weet u ook zeker dat u uw spierkracht behoudt waardoor u minder of zelfs geen last meer ervaart van incontinentie.

Bekijk hier verschillende oefeningen die u thuis kunt uitvoeren om uw bekkenbodemspieren sterker te maken.

Als u de oefeningen regelmatig uitvoert zal het ongeveer 6 tot 8 weken duren voordat u verschil ervaart. Is dit niet het geval? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Bekkentherapeut

Lukt het u niet om de oefeningen thuis uit te voeren? Weet u niet precies hoe het moet of kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan kunt u terecht bij een bekkentherapeut. Hij of zij is erin gespecialiseerd om de bekkenbodemspieren sterker te maken en kan u verder helpen. Samen met de therapeut zult u oefeningen doen om de spieren weer meer kracht te geven.

Maak (tijdelijk) gebruik van incontinentiemateriaal

Het kan erg vervelend zijn om te maken te hebben urineverlies en om hierdoor af en toe wat druppels urine te verliezen. Dit kan zorgen voor onzekerheid en schaamte waardoor u misschien minder snel de deur uit gaat. Hoewel oefeningen kunnen helpen om het probleem te verminderen of zelfs op te lossen kunt u in de tussentijd natuurlijk gebruik maken van incontinentiemateriaal. Het merk TENA is marktleider op het gebied van dit soort producten. TENA heeft voor zowel mannen (TENA Men) als voor vrouwen (TENA Lady) speciaal ontwikkelde producten waar miljoenen mensen wereldwijd op vertrouwen. De producten kunnen u helpen om minder last te ervaren van incontinentie en het geeft een stukje bescherming en veiligheid waardoor u wellicht weer wat makkelijker de deur uit gaat.

U kunt het incontinentiemateriaal bijvoorbeeld gebruiken als overbrugging. Wanneer u een aantal weken de bekkenbodemoefeningen heeft uitgevoerd en minder of geen last meer hebt van incontinentie kunt u natuurlijk gewoon weer stoppen met het gebruik van incontinentiemateriaal.

Wat kunt u verder doen om klachten te verlichten?

  • Zorg ervoor dat u voldoende blijft drinken, bij voorkeur water. Ben voorzichtig met koffie, alcohol of frisdrank, dit kan ervoor zorgen dat u meer drang krijgt om naar het toilet te gaan. Voldoende water drinken is belangrijk om de blaas gezond te houden. Veel mensen met incontinentie gaan minder drinken om op deze manier minder naar het toilet te hoeven. Echter werkt dit averechts want juist door te weinig te drinken wordt de blaas geprikkeld en kunt u nog meer blaasklachten krijgen.

  • Wanneer u last heeft van overgewicht kan het gunstig zijn om af te vallen. Overgewicht kan een trigger zijn voor incontinentie. Door het extra gewicht (buikvet) komt er meer druk op de bekkenbodemspieren waardoor deze verzwakt kunnen raken. Daarnaast ligt er meer druk op de blaas wat ervoor kan zorgen dat u vaker het gevoel heeft naar het toilet te moeten. Als u gewicht verliest en de bekkenbodemspieren door middel van oefeningen weer sterker maakt bestaat er een kans dat inspanningsincontinentie zal verminderen of zelfs verdwijnen.

  • Zorg ervoor dat u op het toilet een goede houding aanneemt (voeten op de grond, rechte rug) en dat u de tijd neemt om te plassen zodat u ook de hele blaas kunt legen.

  • Het is een mogelijkheid om een ingreep uit te laten voeren om stressincontinentie te verminderen. Er wordt een TVT ingreep uitgevoerd (Tension-free Vaginal Tape). Tijdens de ingreep wordt er een bandje geplaatst die de urinebuis wat omhoog trekt. Het gevolg is dat urine minder makkelijk kan wegstromen. Let op: deze behandeling wordt enkel geadviseerd als u geen kinderwens meer heeft. Daarnaast wordt aangeraden om eerst de andere tips te proberen voordat u een een TVT ingreep laat uitvoeren.


Stress incontinentie betekenis

Als u stressincontinentie hebt, kunt u kleine hoeveelheden urine lekken wanneer u hoest, lacht, niest of sport. U kunt ook het gevoel hebben dat u vaker dan normaal moet plassen. Stressincontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt vaak op na de zwangerschap of de menopauze. Een specifieke stressincontinentie oorzaak vaststellen is niet altijd eenvoudig, maar kan door een expert gedaan worden. U kunt ook zelf aan de slag, onder andere met Tena Lady inlegkruisjes of verbanden. Zo kunt u vanzelfsprekend met Stress incontinentie betekenis aan uw leven blijven geven!

Meerdere mogelijkheden

Bij stress- of inspanningsincontinentie zijn er dus verschillende mogelijkheden om de klachten te verlichten of zelfs te laten verdwijnen. Het is belangrijk dat u hier wel wat tijd in steekt en moeite voor doet om het beste resultaat te bereiken. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen veel verschil maken en voor een veiliger gevoel kunt u gebruik maken van incontinentiemateriaal. Twijfelt u welk materiaal het meest geschikt is? Maak dan gebruik van de Keuzehulp en kom door middel van een paar korte vragen eenvoudig achter welk product het beste bij uw situatie past. Weet u niet zeker of u wel te maken heeft met stressincontinentie maar mogelijk met een andere soort? Lees hier alles over de verschillende soorten incontinentie.

Veelgestelde vragen omtrent stressincontinentie

 

Wat zijn oorzaken van stressincontinentie?

Stressincontinentie komt voort uit een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Bevallingen, hormonale veranderingen en zwaar tillen zijn daarvan vaak voorkomende oorzaken. Bij sterke verzwakking van de bekkenbodemspieren kan ook de blaassluitspier sterk worden beïnvloed. Dit zorgt voor nog meer druk op het gebied rond uw blaas. Mannen ervaren vaker stressincontinentie na een operatieve ingreep wegens een probleem met de prostaat.

Wat kunt u doen tegen stressincontinentie?

Tegen stressincontinentie bestaat geen behandeling met medicijnen. De behandeling van dit probleem richt zich doorgaans op het verstevigen van de bekkenbodemspieren middels speciaal daarvoor ontwikkelde oefeningen. U bezoekt daarvoor een bekkenfysiotherapeut. De oefeningen dient u dagelijks uit te voeren.  

Wat is stress- of inspanningsincontinentie?

Vaak wordt ten onrechte gedacht, dat stress- of inspanningsincontinentie met psychische stress te maken heeft. Echter wordt met ‘stress’ de druk bedoeld die in de buikholte ontstaat bij het verrichten van inspanningen. De verzwakte bekkenbodemspieren en/of blaashals kunnen onvoldoende weerstand bieden aan die druk. Daardoor verliest u urine.

Hoe vaak komt stressincontinentie voor?

Incontinentie komt bij vijf procent van de mannen tussen de 15 en 64 jaar voor en bij 10 tot 25 procent van de vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie. Boven de zestig jaar verdubbelen deze cijfers. Na aandrangincontinentie komt stressincontinentie het vaakst voor. Exacte cijfers per type incontinentie zijn niet bekend.

Wat te gebruiken bij urineverlies?

Het uitgebreide aanbod aan incontinentiematerialen dat vandaag de dag bestaat, helpt u uw leven zo normaal mogelijk te leiden. Personen met stressincontinentie maken het vaakst gebruik van inlegkruisjes en incontinentiebroekjes zoals TENA Pants

 

Wat te doen bij urineverlies bij mannen?

Net als vrouwen kunnen ook mannen de invloed van urineverlies op het dagelijks leven aanzienlijk beperken door het gebruik van incontinentiemateriaal. Is er sprake van stressincontinentie, dan werpen bekkenbodemoefeningen hun vruchten af. Ook operatieve ingrepen, zoals de male sling, worden in het geval van ernstig urineverlies bij mannen toegepast. Leefstijlaanpassingen zoals het volgen van een dieet kunnen de druk in de buikholte verminderen.

 

Hoe kunt u incontinentie voorkomen?

Om incontinentie te voorkomen, is het belangrijk een gezonde levensstijl te hanteren. Dit houdt onder andere in: sporten, voldoende drinken en zorgen voor voldoende inname van vezels. Zorgt u er ook voor dat er voldoende plasmomenten bestaan en dat u de tijd neemt om uit te plassen. Door overdag regelmatig de bekkenbodemspieren aan te spannen, houdt u deze spiergroep sterk.

 

Hoe traint u uw bekkenbodemspieren?

Er bestaan verschillende oefeningen die u helpen uw bekkenbodemspieren te versterken. Bij alle oefeningen staan het bewust aanspannen en ontspannen van deze spiergroep centraal. Voorafgaand aan de oefeningen dient u eerst te leren uw bekkenbodem te ‘voelen’. Om die reden is het -ondanks het feit dat er op internet veel oefeningen te vinden zijn- zeer raadzaam de hulp van een bekkenfysiotherapeut in te schakelen.

 

Wat zijn drie oorzaken van urine-incontinentie bij ouderen?

Bij ouderen kunnen er veel oorzaken ten grondslag liggen aan urine-incontinentie. Dit kunnen problemen met de blaas, darmen of bekkenbodem zijn, maar ook problemen met de cognitie en mobiliteit. Overgewicht en ziektes als COPD en diabetes kunnen hier ook een bijdrage aan leveren.

 

Waarom komt incontinentie bij ouderen voor?

Incontinentie kan bij personen van alle leeftijden voorkomen, maar wordt het vaakst gezien bij ouderen. Dit komt doordat ouderen vaker last hebben van problemen aan diverse organen, waaronder de blaas en de darmen. Ook bij ‘ouderenziektes’ als diabetes en Parkinson komt vaak urineverlies voor. Tevens kan het gebruik van bepaalde medicijnen urineverlies veroorzaken of verergeren.

 

Wat is inspanningsincontinentie?

Inspanningsincontinentie is een synoniem voor stressincontinentie. Het is het type incontinentie waarbij fysieke inspanningen, die de druk in de buikholte doen verhogen, direct verantwoordelijk zijn voor het verlies van urine. Met fysieke inspanningen bedoelen we niet alleen sporten of wandelen, maar ook zaken als hoesten, niezen en hard lachen.

Waarom heb ik urineverlies?

Urineverlies is geen aandoening op zich, maar een probleem dat het gevolg is van een onderliggende aandoening, eventueel in combinatie met factoren als leefstijl. Om die reden bestaan er dus tal van oorzaken van urineverlies, die per persoon sterk verschillen. Om hierin inzicht te verkrijgen en de beste manier van behandelen toe te kunnen passen, is het raadzaam uw huisarts te raadplegen.

 

Wat zijn de meest gebruikte materialen bij stressincontinentie?

De volgende producten van TENA worden het meest gebruikt door vrouwen die te maken hebben met deze vorm van urineverlies:

1: TENA Lady inlegkruisjes
2: TENA Discreet Extra
3: TENA Discreet Normal night

 

Verder lezen? Bekijk ook verschillende blogs met: