Behandeling en medicatie bij incontinentie

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Behandeling en medicatie bij incontinentie

Incontinentie komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt gezien als een vervelend probleem. Het verlies van een paar druppels tot een scheutje urine is niet prettig en het liefst wilt u er natuurlijk vanaf. Er zijn wel verschillende behandelingen, medicijnen en zelfs operaties om van incontinentie af te komen. In dit artikel leest u meer over mogelijke behandelingen, oefeningen, operaties en medicijnen die urineverlies kunnen verminderen of oplossen. En wat de eventuele gevolgen zijn.

Bekkenbodemspieroefeningen

Zeker bij vrouwen is de oorzaak van urineverlies in veel gevallen verzwakte bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren bieden ondersteuning aan de blaas, baarmoeder en het rectum. De bekkenbodemspieren zorgen er tegelijkertijd voor dat de plasbuis wordt afgesloten. Deze spieren kunnen door een zwangerschap, bevalling, de overgang of het ouder worden verzwakken waardoor de plasbuis niet meer helemaal goed wordt afgesloten. Het kan gebeuren dat wanneer u lacht, niest of springt, u wat druppels urine verliest. Dit wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

Door de bekkenbodemspieren te trainen middels oefeningen kun je deze spieren weer sterker maken. Hierdoor kunnen ze wellicht weer beter sluiten waardoor u geen urine verliest. Zeker tijdens een zwangerschap of na een bevalling is dit aan te raden!


Botuline-toxine

Wanneer u last heeft van aandrangincontinentie kan er gebruik worden gemaakt van Botuline-toxine. Deze natuurlijke medicinale stof komt van de bacterie Clostridium botulinum. Overal ter wereld komt deze bacterie voor in de grond en in het water. Botuline-toxine kan bij incontinentie gebruikt worden om de blaasspier te verlammen, er wordt dan een minimale hoeveelheid in de blaasspier gespoten. De samentrekking van de blaas zal afnemen, net zoals de aandrang om naar het toilet te gaan.

Voor deze ingreep is geen operatie nodig en gemiddeld hebben 80% van de mensen met aandrangincontinentie baat bij deze behandeling. Het heeft geen bijwerkingen en kan worden uitgevoerd als er nog een kinderwens is.


TVT ingreep

TVT staat voor Tension-free Vaginal Tape. Er wordt een bandje ingebracht wat er voor zorgt dat de urinebuis omhoog trekt. Hierdoor kan urine niet meer zo snel uit de blaas wegstromen. Dit bandje is één centimeter breed en gemaakt van soepel kunststof. Wanneer de TVT ingreep is uitgevoerd zal het bandje in en door het lichaam worden omringd door weefsel waardoor het goed blijft zitten en u lang kunt profiteren van deze ingreep. Voornamelijk bij stressincontinentie wordt de TVT ingreep uitgevoerd.

Let wel op dat er mogelijk bijwerkingen optreden bij deze ingreep, zoals: bloedverlies, bloederige afscheiding, vaginale schimmelinfectie, trombose, beschadigde urinebuis of blaas, last van de hechtingen, bloeduitstorting en aandrang.

Over het algemeen wordt het afgeraden een TVT ingreep uit ye laten voeren als u nog een kinderwens heeft.


PTNS - neurostimulatie

PTNS (afkorting van Percutane Tibial Nerve Stimulation) is een manier van behandelen die gunstig kan zijn bij aandrang-incontinentie. Ook wanneer u moeilijk kunt plassen of niet helemaal uit plast kan PTNS helpend zijn om klachten te verminderen. Bij deze behandeling worden zenuwen van de blaas geprikkeld. Het effect hiervan is dat de blaas geen ongewenste samentrekkingen meer heeft en weer normaal gaat functioneren. Deze behandeling wordt één keer per week uitgevoerd voor 12 weken lang. Daarna is het nodig om regelmatig terug te komen.

Mogelijke bijwerking van neurostimulatie zijn: huidinfectie, ongemakkelijk gevoel in de onderbenen, pijn, geen verbetering omtrent incontinentie, lichte trillingen of scherpe pijn in de onderbenen.

Een PTNS behandeling is niet geschikt als u nog een kinderwens heeft.


Medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen die voorgeschreven kunnen worden bij incontinentie. Een aantal voorbeelden zijn:

Parasympathicolytica:
Dit medicijn zorgt ervoor dat de overactieve spieren van de blaas ontspannen. Het resultaat hiervan is dat de blaas meer urine kan bevatten voordat u het gevoel krijgt naar het toilet te moeten.

Geschikt voor mensen met aandrangincontinentie.

Duloxetine:
Wanneer u last heeft van stressincontinentie en inspanningsincontinentie kan duloxetine ondersteuning bieden. Het versterkt de spieren rond de urinebuis.

Oestrogeenpreparaten:
Als incontinentie ontstaat door de overgang kunnen oestrogeenpreparaten ondersteuning bieden. Dit vrouwelijke hormoon wordt in de overgang niet meer aangemaakt en kan op deze manier worden vervangen.

Wees er wel van bewust dat medicatie vrijwel altijd gepaard gaat met bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld een droge mond, obstipatie of hartkloppingen. Daarnaast biedt het geen garantie dat de klachten afnemen/verdwijnen.

 

Ga altijd eerst op zoek naar de oorzaak

Hoewel er verschillende behandelingen, operaties/ ingrepen en medicijnen zijn die ondersteuning kunnen bieden om incontinentie te verminderen of om er zelfs vanaf te komen is het raadzaam om altijd eerst op zoek te gaan naar de oorzaak.

Incontinentie kan optreden na een bevalling, of wanneer u overgewicht heeft. Het is in zulke situaties belangrijk om de oorzaak van incontinentie aan te pakken. Na een bevalling kan dat het beoefenen van bekkenbodem therapie zijn en bij overgewicht is het aan te raden om af te vallen. Wat ook kan helpen is om gezond te gaan eten en bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Ook voldoende drinken is belangrijk. Door eerst zulke dingen te proberen weet u zeker dat u er alles aan gedaan heeft om de oorzaak aan te pakken.

In dit artikel leest u 7 nuttige tips die mogelijk ondersteuning kunnen bieden om minder last van urineverlies te ervaren.


Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Voor een veilig, zelfverzekerd en fris gevoel kan het helpend zijn om gebruik te maken van goed incontinentiemateriaal. De producten van TENA zorgen ervoor dat u altijd een droog en fris gevoel ervaart en niet kunt doorlekken. Hoewel dit slechts een vorm van symptoombestrijding is, is het wel een veilige en comfortabele manier waar geen bijwerkingen bij komen kijken.

Controleer altijd of u een geschikt product voor uw situatie hebt, alleen op die manier wordt u de hele dag goed beschermt en hoeft u zich niet meer de hele dag met incontinentie bezig te houden.


Laat u goed informeren

Kiest u voor een behandeling of medicijn om incontinentie te verminderen? Laat u vooraf dan goed informeren. Het kan zijn dat een behandeling of medicijn gepaard gaat met bijwerkingen en gevolgen. Zorg dus dat u op de hoogte bent van alle mogelijkheden voordat u besluit een operatie te ondergaan of medicatie te gebruiken.

De informatie in dit artikel over incontinentie en medicatie is niet bedoeld als medisch advies en mag dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Neem voor medisch advies altijd contact op met uw huisarts of een specialist.

Vragen of ervaringen met behandelingen - of medicatie bij incontinentie

Indien u ervaring heeft met bepaalde medicatie of met behandeling bij incontinentie nodigen wij u van harte uit deze met ons en andere lezers van dit artikel te delen. Uw ervaringen bijvoorbeeld over het gebruik van TENA Men artikelen of misschien wel TENA Pants, kunnen zeer waardevol zijn voor iedereen die te maken heeft met incontinentie en nog zoekende is naar een goede manier om hier mee om te gaan. Eventuele vragen zullen wij natuurlijk altijd proberen zo snel en vooral zo goed mogelijk te beantwoorden. 

 

Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht overige blogs over incontinentie

Reacties

  1. Vital Henkens Vital Henkens

    Ik heb op 18-03-2019 een Holep (laser) operatie ondergaan in Heusden-Zolder.
    Nu, 8 maanden later, heb ik nog altijd last van incontinentie.
    Ik ben reeds de eerste maal een gewone bekkenbodem behandeling ondergaan bij een kinesist.
    Een tweede maal heb ik een behandeling gehad bij een kinesist, ditmaal met een elektro stimulator.
    Tot nu toe absoluut geen verbetering tegen incontinentie.
    Ik ben nu op visite geweest op 5 – 11 – 2019 bij de uroloog.
    Volgens die dokter, hij denkt aan te grootte incontinentie, is het best om een kunstmatige sluitspier of een sfincterprothese te plaatsen.
    Het verlies van mijn urine per dag bedroeg de laatste 14 dagen +/-120 à 140 ml.
    Die dokter heeft met een scope in mijn urethra gekeken en heeft gezegd dat alles goed open was, ook de sluitspier van mijn blaas? Moet die dan niet dicht zijn?
    Kan het zijn dat de kringspier van mijn blaas beschadigd is en dat deze niet meer functioneert naar behoren.
    Indien er een beschadiging aan de sluitspier van mijn blaas is, dan veronderstel ik dat de bekkenbodemspier, welk volgens mij maar een hulpmiddel is, de urine goed afsluiten?
    Ik veronderstel dat wanneer de kringspier van mijn blaas beschadigd is, bestaat er dan een middel om deze terug in orde te brengen?
    Misschien moet ik toch even geduld hebben?
    Henkens Vital.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.