Incontinentie en het effect op uw psychische welbevinden

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Incontinentie en het effect op uw psychische welbevinden

Mensen die last hebben van incontinentie houden dit vaak lange tijd voor zichzelf. Zelfs het bezoeken van een dokter is iets wat de meeste uitstellen. Dit komt omdat veel mensen met incontinentie last hebben van schaamte. Ze schamen zich voor het feit dat ze incontinent zijn en houden het daarom voor zich. Wat ook kan meespelen is het idee dat het ‘vanzelf wel weer overgaat’, acceptatie dat dit hoort bij ouder worden (en daarom geen actie ondernemen) of angst dat er een operatie of ingreep nodig is om het probleem op te lossen.

De invloed op het psychische welbevinden

Incontinentie kan veel invloed hebben op het psychische welbevinden. Het kan ervoor zorgen dat u zich schaamt voor de situatie. Daarnaast beïnvloed het vaak ook het sociale aspect; door onzekerheid gaan mensen met incontinentie minder snel de deur uit om iets leuks te doen en spreken minder snel met iemand af. Hierdoor kan iemand wat vereenzamen en geïsoleerd raken. In dit artikel geven we graag meer informatie over de invloed van incontinentie op het psychische welbevinden en geven we tips om hier mee om te gaan.

Taboe rondom incontinentie

Incontinentie kan veel invloed hebben op uw leven. Er hangt nog een taboe rondom incontinentie en het is iets waar weinig over gesproken wordt. Daarnaast speelt angst vaak een grote rol: angst om buiten de deur een ongelukje te hebben, schaamte wat andere mensen zullen denken, bang dat het incontinentiemateriaal zichtbaar is en ga zo maar door. Het gevolg hiervan is dat mensen hun eigen wereld kleiner maken; ze gaan niet snel meer de deur uit, reizen met het openbaar vervoer wordt minder aantrekkelijk en het contact met sociale contacten verminderd.

Er wordt alles aan gedaan om maar niet geconfronteerd te hoeven worden met incontinentie. En dat, terwijl er veel mensen zijn die last hebben van incontinentie. U bent absoluut niet de enige!

Uw huisarts zal niet vreemd opkijken

Als u verschijnselen heeft van incontinentie kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad. U hoeft niet bang te zijn dat hij/zij u niet zal begrijpen of vreemd opkijkt: u bent niet de enige met incontinentie en de huisarts helpt u graag verder. Hoewel velen uit schaamte geen bezoek brengen aan een arts, wordt dit wel aangeraden. Een huisarts kan met u meekijken naar uw probleem en bekijkt samen met u de mogelijke behandelingen om het probleem aan te pakken.

Vaak wordt er in eerste instantie geadviseerd om een plasdagboek bij te houden waarin genoteerd wordt wanneer u moet plassen en wanneer/hoeveel urine u ongewenst verliest. Hierdoor krijgt de arts een duidelijk beeld van uw incontinentie waardoor hij gericht advies kan geven.

Voel u zich niet bezwaard om een bezoekje aan de huisarts te brengen bij incontinentie; het kan juist meer duidelijkheid en rust creëren.

Ga niet zelf van alles proberen

U wilt natuurlijk graag af van incontinentie, logisch. Toch raden we aan om niet zelf allerlei oplossingen te gaan bedenken. Zo kiezen mensen er vaak voor om minder te gaan drinken - om op deze manier ook minder te hoeven plassen. Echter kan dit erg schadelijk zijn voor de blaas en de rest van het lichaam.

Hetzelfde geldt voor het gebruiken van meerdere incontinentieproducten tegelijk zoals een inlegger en een broekje over elkaar. Of het gebruik van inlegkruisjes en maandverband die niet geschikt zijn voor urineverlies. Ook dit wordt afgeraden omdat het niet gunstig is voor de huid en beide opties helpen u niet beschermen tegen doorlekken.

Het is logisch dat u gaat zoeken naar een oplossing; het beste kunt u dit doen in overleg met uw huisarts. Hij/zij zal u gericht kunnen helpen bij het zoeken naar iets wat de incontinentie vermindert of zelfs doet verdwijnen. Mocht u kiezen voor incontinentiemateriaal: gebruik dan één product tegelijk. In onderstaande tekst leest u hoe (het juiste) incontinentiemateriaal kan bijdragen aan meer zelfvertrouwen.

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Om uw zelfvertrouwen weer wat te vergroten is het van belang dat u het juiste incontinentiemateriaal gebruikt zodat u goed beschermt bent. Wanneer u incontinentiemateriaal gebruikt wat comfortabel is en precies bij uw situatie en vorm van incontinentie past zult u de juiste bescherming ervaren wat gunstig is voor uw zelfvertrouwen en gevoel van bescherming. Als u een prettig gevoel heeft bij het materiaal wat u aan heeft en daardoor goed beschermd wordt is het ook weer wat makkelijker om de deur uit te gaan.

Hoewel het misschien een lastig besluit kan zijn om incontinentiemateriaal te gaan gebruiken - het is toch wel confronterend - kan dit juist veel rust bieden. U ervaart goede bescherming en veiligheid wat bijdraagt aan een comfortabel en zelfverzekerd gevoel. Hierdoor zal schaamte of moeite om het huis uit te gaan mogelijk afnemen.

Om te achterhalen welk product voor uw situatie het meest geschikt is kunt u dit artikel doorlezen of u kunt gebruik maken van onze gratis Keuzehulp!

Schaamte voor incontinentie: nergens voor nodig

Hoewel incontinentie veel invloed kan hebben op het psychische welbevinden is het belangrijk om te weten dat het niets is waar u zich voor hoeft te schamen. Het kan prettig zijn om uw situatie te delen met anderen, zodat u dit ‘geheim’ niet alleen hoeft te dragen. Wanneer u uw situatie met anderen deelt - ongeacht of dit uw huisarts, partner of een goede vriend(in) is - zult u merken dat u begrepen wordt en mensen u willen steunen en helpen. U hoeft u niet te schamen voor uw situatie - u bent absoluut niet de enige en er is niets raars aan. Wanneer u uw probleem durft te delen, komt er ook ruimte om te kijken naar een oplossing.

Probeer schaamte aan de kant te zetten en te kijken wat u kan helpen om ondanks urineverlies, tóch de deur uit kunt gaan om leuke dingen te doen. Denk aan gebruik van het juiste incontinentiemateriaal zoals misschien wel de TENA Pants, voldoende reserve incontinentiemateriaal meenemen als u de deur uit gaat en eventueel een reserve broek en blijf voldoende water drinken.

Incontinentie is vervelend, maar het hoeft zeker niet het einde te zijn. Maak het bespreekbaar en bekijk samen met uw huisarts welke mogelijkheden er zijn om uw situatie weer wat aangenamer te maken. Wilt u meer tips voor zelfvertrouwen met incontinentie? Lees dan dit artikel eens door!


Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht overige blogs over incontinentie

Reacties

  1. mail mail

    ik vind het helemaal geen probleem dat ik incontinent ben geworden
    mijn plas voel ik nooit meer en ik draag gewoon goede luiers en ik kan precies doen wat ik anders ook zou doen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.