Incontinentie en een dag op pad, dit is waar u rekening mee moet houden.

Wanneer u last heeft van ongewenst urineverlies kan het steeds moeilijker worden om een dag iets buiten de deur te doen. Want stel voor dat je onderweg een ongelukje krijgt, of dat je niet op tijd het toilet kunt halen. Allemaal doemscenario’s die zich kunnen afspelen waardoor de spanning oploopt en het verlaten van het huis steeds moeilijker wordt. Zonde is dat! Want u wilt zich toch niet tegen laten houden door urineverlies? Er is zoveel leuks in het leven om van te genieten, zonde om binnen te blijven. Daarom leest u in dit artikel een aantal tips die het net wat makkelijker maken om een dag op pad te gaan.

Zorg dat u voldoende bescherming meeneemt

Een dag van huis gaat wel gepaard met de nodige voorbereiding, het is natuurlijk wel zo prettig als u ook alle spullen die nodig kunnen zijn bij u heeft. Denk aan schoon ondergoed, (vochtige) reinigingsdoekjes, absorberende producten van TENA (deze worden per stuk verpakt en kunnen dus makkelijk worden meegenomen) en u kunt eventueel gebruik maken van beschermend ondergoed. Door te zorgen dat u al deze producten bij u heeft als u de deur uit gaat kan dit net wat spanning en stress meenemen. Wat positief is, gezien spanning ook invloed kan hebben op de blaas. Als u zeker weet dat u alles bij u heeft zult u zich minder zorgen maken en met een veilig en comfortabel gevoel de deur uit kunnen stappen.

Op deze manier kunt u zonder zorgen beginnen aan uw uitstapje, hoe prettig is dat?!

Check waar u kunt plassen

Als u vooraf al weet waar u naartoe gaat kunt u ervoor kiezen om even te kijken waar u naar het toilet zou kunnen. Kijk ook alvast de route die u gaat rijden en controleer waar u onderweg mogelijk naar het toilet zou kunnen gaan, denk aan een benzinestation of een wegrestaurant. Door voor uzelf te bevestigen dat er onderweg voldoende mogelijkheden zijn om naar het toilet te gaan kan er vaak al wat stress worden weggenomen.

Ook als u in een restaurant, bioscoop of winkelcentrum komt is het gunstig om meteen even te controleren waar het toilet is. Als u de drang voelt om te gaan, kunt ook meteen rechtstreeks naar het toilet lopen. De verbandjes van TENA zijn per stuk verpakt en kunt u dus gemakkelijk in uw broekzak meenemen. U hoeft dus niet continu met uw tas met bescherming rond te lopen.

 

TIP: Heeft u een smartphone met internet? Download dan de HogeNood app. In deze app wordt aan de hand van uw locatie aangegeven waar u in uw huidige omgeving naar het toilet kunt gaan. Er staat bij vermeld of het een toilet is voor mannen, vrouwen of invaliden en de openingstijden staan erbij. U kunt zelfs vanuit de app een navigatie naar de dichtstbijzijnde toilet gebruiken.

Verschoon regelmatig

Producten van TENA bieden bescherming tegen doorlekken en zorgen voor een droog gevoel. Tegelijkertijd gaat het nare geurtjes tegen. Hoewel de producten veel bescherming bieden en erg prettig en comfortabel zijn is het wel van belang om uzelf regelmatig te verschonen. Doet u dit niet dan kunt u last krijgen van een geïrriteerde huid door de urine. Als u de verbandjes verwisseld is het ook belangrijk om de huid even schoon te maken, dit kan met water of met een vochtig reinigingsdoekje. Door dit regelmatig te doen behoudt u de hygiëne en is de kans ook groter dat u geen last krijgt van uw huid.

Blijf voldoende drinken

Het is enerzijds een logische keuze om minder te gaan drinken wanneer u last hebt van ongewenst urineverlies. De gedachten hierachter is: hoe minder ik drink, hoe minder ik hoef te plassen. Helaas is dit niet helemaal zoals het werkt. Uw blaas heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren, te weinig vocht kan ook weer voor problemen zorgen. Daarnaast wordt de geur van uw urine sterker naarmate het donkerder is. En hoe donkerder de urine, hoe minder vocht u heeft binnengekregen. Een lichte kleur urine is het beste; zowel voor het functioneren van de blaas, als voor een minder sterke geur van de urine.

U kunt wel rekening houden met de hoeveelheid die u drinkt als u moet reizen. Spreek bijvoorbeeld met uzelf af dat u één uur voor de reis niet meer drinkt. Dit kan wel gunstig zijn om de reis beter vol te houden.

Zorg dat degene waarmee u gaat weet van uw situatie

Niet alleen voor uzelf maar ook voor de ander waarmee u op pad gaat is het prettig om te weten dat u last heeft van incontinentie. Ten eerste zodat u niet telkens ongemakkelijk en geheimzinnig hoeft te doen als u naar het toilet moet en ten tweede omdat degene die met u mee is mogelijk mee kan denken en rekening met u kan houden. U hoeft zich niet te schamen voor urineverlies. Veel mannen en vrouwen hebben er last van en het komt vaker voor dan u denkt. Maak het bespreekbaar!

Geniet van uw dagje weg

Misschien nog wel de belangrijkste tip van dit hele artikel: Geniet van uw dagje weg! Het is logisch dat u stilstaat bij urineverlies en dat u hier veel mee bezig bent in uw hoofd. Echter is het ook van groot belang om dit los te kunnen laten en u te focussen op de leuke dag die u gepland heeft. Door bezig te zijn met de leuke, fijne dingen zult u uiteindelijk ook minder denken aan uw incontinentie. Dit kan voelen als een hele verademing! Daarnaast kan het zijn dat u minder last heeft van uw blaas, puur omdat uw focus verlegd is.

Laat uw dag niet verpesten door ongewenst urineverlies. Zorg er vooral voor dat u voldoende absorberend materiaal van TENA bij u hebt, voldoende drinkt en eventueel de app HogeNood installeert zodat u altijd weet waar een toilet in de buurt is. Als u niet overigens niet goed weet welk incontinentiemateriaal geschikt is voor uw situatie, gebruik dan eens onze online keuzehulp. U weet dan binnen een paar klikken welk product u het beste kunt gebruiken!

Neem de juiste maatregelen en geniet zorgeloos van uw dagje weg!