Opeens veel plassen

 • Geplaatst op
 • Door Michiel
 • 0
Opeens veel plassen

Oorzaak veel plassen, moet u opeens veel plassen?

Moet u voortdurend plassen of opeens veel plassen? Dit staat vooral bekend als frequent urineren. Bij de meeste mensen kan de blaas de urine vasthouden totdat het uitkomt om naar het toilet te gaan, wat meestal vier tot acht keer per dag is. Als u meer dan acht keer per dag naar het toilet moet of midden in de nacht wakker wordt, drinkt u misschien te veel of te dicht bij uw bedtijd.

Ook kan de veel plassen oorzaak een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Frequent urineren is de behoefte om gedurende een periode van 24 uur vaak te urineren, wat ongemakkelijk en irritant is voor uw dagelijks leven. Op bepaalde momenten in uw leven, zoals tijdens de zwangerschap, moet u misschien vaker plassen. Dit kan een typisch zwangerschapssymptoom zijn, en het verdwijnt meestal na de bevalling. De oorzaak veel plassen verschilt van persoon tot persoon.

Veel plassen oorzaak

Iedereen heeft wel eens last van aandrang om te plassen. Dit gevoel is echter niet altijd constant. Het kan zijn dat u vaker dan normaal moet plassen. Iedereen kan dit ervaren: dit symptoom kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen van elke leeftijd. Maar het komt vaker voor wanneer u bepaalde levensfasen doormaakt. U plast vaker als u een oudere of middelbare leeftijd hebt, zwanger bent of een vergrote prostaat hebt.

Overmatig urineren kan echter wijzen op andere gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen die geen deel uitmaken van het dagelijks leven en die niet na verloop van tijd verdwijnen. Het kan wijzen op ernstigere ziekten zoals diabetes, urineweginfecties of prostaatproblemen. Vaak plassen kan het ook moeilijk maken om te slapen. Het is uw volle blaas die u de hele nacht wakker houdt.

Oorzaak veel plassen

De volgende oorzaken kunnen ermee te maken hebben dat u opeens veel moet plassen:

 • Het doormaken van een beroerte
 • De vorming van een bekkentumor
 • Gebruik van diuretica
 • Ontsteking van de vagina
 • Bestraling van het bekken
 • Overmatig alcohol- of cafeïnegebruik
 • Aandoeningen aan de blaas
 • Urineweginfecties
 • Suikerziekte
 • Zwangerschap
 • Vergrote prostaat

Hoe kan enuresis (vaak plassen) worden behandeld?

Talrijke therapieën tegen enuresis werken. Raadpleeg uw arts voordat u zelf een behandeling probeert. De beperking van het vochtgebruik in de avond vermindert het volume van de nachtelijke plas, wat de eerste stap is in het voorkomen van bedplassen.

Controle van het blaasvolume houdt in dat gedurende de dag veel vloeistoffen worden geconsumeerd en dat het plassen zo lang mogelijk wordt uitgesteld om de functionele blaascapaciteit te verbeteren.

Een plaswekker kan ook een optie zijn

Bij bedplassen kan een plaswekker in het ondergoed of op het bed worden geplaatst die trilt of geluid maakt. Om bedplassen te voorkomen, kunt u elke nacht een willekeurig alarm instellen dat u eraan herinnert om op te staan en naar het toilet te gaan.

U kunt ook gedragstherapie proberen omdat medicatie alleen de symptomen aanpakt en niet de hoofdoorzaken van bedplassen. Een operatie mag pas worden overwogen nadat alle niet-invasieve alternatieven zijn uitgeput. Voordat u tot een operatie besluit, moet u altijd alle andere behandelingen en methodes met uw arts bespreken.

Veranderingen in levensstijl

Afhankelijk van het probleem kan uw arts veranderingen in de levensstijl voorstellen om het frequent plassen te verminderen of te stoppen. Zoals kegeloefeningen om sterkere blaas- en bekkenspieren op te bouwen, maar ook minder alcohol en cafeïne gebruiken. Bovenal zal uiteraard het beperken van de vloeistofconsumptie voor het slapen u zeer zeker helpen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.