Een onderschat probleem...

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0

Incontinentie is een probleem dat veel mannen en vrouwen treft. Een taboe op het onderwerp zorgt echter voor onderschatting in de maatschappij.

Incontinentie is een onderschat probleem

Incontinentie is geen favoriet gespreksonderwerp. Toch kampen maar liefst 750.000 Nederlanders regelmatig met urineverlies en nog eens circa 100.000 met ontlastingsverlies. Door het ongeschreven taboe dat op het onderwerp rust, zijn deze cijfers bij veel mensen niet bekend. We mogen dan ook met recht spreken van een onderschat probleem.

Waarom wordt incontinentie onderschat?

Er zijn verschillende redenen die ten grondslag liggen aan de genoemde onderschatting. Allereerst is het een probleem dat vooral oudere leeftijdsgroepen treft. Vanaf de leeftijd van 55 jaar neemt het risico op incontinentieklachten gestaag toe. In jongere bevolkingsgroepen is er dan ook minder bewustzijn rondom het probleem, tenzij het toevallig een van de eigen ouders of naasten treft.

Daarnaast is er sprake van de nodige schaamte en ongemak die het onderwerp omringen. Mensen vrezen bijvoorbeeld als minder zelfstandig te worden gezien en ervaren de natte kleding en nare geurtjes als te gênant om over te praten. Mensen die last hebben van ontlastings- of urineverlies zitten hierdoor soms jarenlang met het probleem in hun maag, voordat ze aan de bel trekken.

Ook mannen en vrouwen blijken verschillend te reageren op incontinentie. Daar waar het probleem onder vrouwen relatief vaker voorkomt, hebben zij relatief weinig moeite om incontinentiemateriaal te gebruiken. Bij mannen kan dit soms onnodig een mentale drempel vormen, waardoor ze de deur steeds minder uitgaan en het sociale activiteitenpatroon sterk verminderen.

Incontinentie leidt tot andere onderschatte problemen

Desondanks is ontkenning zelden de beste manier om met dit veelvoorkomende probleem om te gaan. Naast de onvermijdelijke achteruitgang in levenskwaliteit door natte kleding en het inperken van sociale activiteiten, leidt incontinentie namelijk ook tot diverse andere problemen. Die kunnen het urineverlies weer versterken, waardoor een negatieve vicieuze cirkel ontstaat.

Slaapgebrek is een goed voorbeeld van een belangrijk probleem dat voortvloeit uit incontinentie. Regelmatig ’s nachts wakker worden om te moeten plassen resulteert niet alleen in minder uren slaap, maar ook in een verminderde slaapkwaliteit. Dit kan leiden tot chronische vermoeidheid, belemmert een optimaal functioneren overdag en kan de incontinentieklachten zelfs verergeren.

Ook op mentaal gebied heeft incontinentie logischerwijs zijn weerslag. De ongewenste situatie kan bijvoorbeeld leiden tot depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld. Ook hierbij is tijdig om hulp vragen een betere strategie dan het probleem ontkennen. Van psychische klachten is immers bekend dat deze op hun beurt ook weer urineverlies in de hand kunnen werken.

Hoe maken we incontinentie bespreekbaar?

Een probleem met zoveel verschillende gevolgen mag zeker niet worden onderschat. De huidige onderschatting komt met name voort uit het taboe dat op het onderwerp rust. Het doorbreken van het taboe rondom incontinentie is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de mensen die er last van hebben, maar eerst en vooral van de omgeving.

Want alleen in een open en begripvol klimaat zal er ruimte zijn om gênant voelende plasklachten te delen en samen naar een oplossing te zoeken. Dit wederzijdse begrip begint met een toegenomen bewustwording bij het grote publiek. Bekende Nederlanders die hun eigen incontinentieklachten delen, dragen bijvoorbeeld bij aan het doorbreken van het taboe.

Maar ook een goede informatievoorziening vanuit de overheid of medische wereld kan helpen om incontinentie bespreekbaar te maken. Belangrijk om te beseffen is hoe dan ook schaamte niet nodig is en dat er voor incontinentieklachten vaak oplossingen voorhanden zijn. Meer weten? Bekijk met onze keuzehulp welke producten u bij uw specifieke probleem kunnen helpen.

 

Verder lezen?

Bekijk hier ons kenniscentrum met diverse andere blogs en artikelen over incontinentie
Lees hier alles over incontinentiemateriaal

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »